AVROTROS doet weer mee aan Eurovisie Songfestival, Joost Klein niet

Maandenlang bleef het onduidelijk, maar AVROTROS doet volgend jaar toch mee aan het Eurovisie Songfestival. De omroep heeft dit woensdagavond bekendgemaakt. Joost Klein, die bij het vorige songfestival werd gediskwalificeerd, was uitgenodigd om opnieuw deel te nemen maar wilde dit niet, aldus de omroep.

De diskwalificatie van Joost Klein in de editie van dit jaar leidde ertoe dat AVROTROS en omroepen uit enkele andere landen het Songfestival wilde veranderen. Klein werd vlak voor de finale geschorst omdat hij een cameravrouw zou hebben geïntimideerd. Het Zweedse Openbaar Ministerie concludeerde in augustus dat er onvoldoende bewijs was om Kleins schuld aan te tonen.

Er zijn maandenlang gesprekken en overleggen gevoerd om ervoor te zorgen dat „structurele veranderingen” worden doorgevoerd, schrijft AVROTROS. De omroep zegt daarvoor inmiddels „voldoende garanties” te hebben gekregen van de European Broadcasting Union, die het Songfestival coördineert. Zo wordt er een safety manager voor artiesten aangesteld, wordt er minder gefilmd achter de schermen en wordt er een safe space aangesteld voor artiesten waar ze ongestoord kunnen verblijven.

Vanaf woensdagavond zijn de inzendingen geopend om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Artiesten kunnen zicht tot en met vrijdag 22 november inschrijven.