Martijn N. (36) veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor ontucht met minderjarigen, vrijgesproken van verkrachting

De rechtbank heeft mode-ondernemer Martijn N. (36) woensdagmiddag veroordeeld voor ontucht met twee minderjarigen en één aanranding. N. kreeg achttien maanden celstraf opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Dat is aanzienlijk lager dan de straf die door het OM tegen Martijn N. was geëist. In september vroeg de officier van justitie een gevangenisstraf van acht jaar voor elf strafbare feiten: zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, ontucht met twee minderjarigen en een poging tot zware mishandeling.


Lees ook

Martijn N. komt na 3,5 jaar voor de rechter: ‘Ik zag hem in Amsterdam lopen en daar werd ik paniekerig van’

Martijn N. komt na 3,5 jaar voor de rechter: 'Ik zag hem in Amsterdam lopen en daar werd ik paniekerig van'

De rechtbank sprak N. vrij van alle verkrachtingen en van de pogingen tot verkrachting, wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank beoordeelde de zaken met het ‘oude toetsingskader’ voor zedenzaken. Sinds 1 juli van dit jaar is nieuwe zedenwetgeving van kracht: de belangrijkste vernieuwing is dat er sprake moet zijn van duidelijke instemming.

Alle zaken tegen N. dateren uit de periode 2011 tot 2021. De rechtbank achtte N. tussen die periode ‘enigszins verminderd toerekeningsvatbaar’ vanwege een persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank sprak haar zorg uit over het dominante, seksuele gedrag van N. en het feit dat hij geen berouw toonde jegens de slachtoffers.

Eigen belang

„De ten laste gelegde feiten zijn niet altijd strafbaar in de juridische zin van het woord. Maar wel kwalijk,” zei de rechter. „Dat u uitsluitend oog had voor uw eigen belang en gerief vinden wij heel zorgelijk.” De rechtbank drong er dan ook op aan om psychische zorg voor N. te continueren.

Gerard Spong, de advocaat van N., sprak na het vonnis van een ‘eclatante overwinning’. „Mijn cliënt is vrijgesproken van alle verkrachtingen en pogingen daartoe. De ontucht met minderjarigen had hij bekend: daar was geen eer aan te behalen.”

Advocaat Margreet de Boer, die de meeste slachtoffers vertegenwoordigde, noemde de uitspraak „teleurstellend”. „De behandeling van deze zaak onderstreept het belang van de nieuwe zedenwetgeving. In diverse zaken hebben de aangevers ‘au-au’ en ‘stop’ geroepen en lag N. bovenop hen.”