Team Trump beschuldigt Britse Labour-partij van inmenging in verkiezingen VS

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de Britse Labour-partij beschuldigd van „flagrante buitenlandse inmenging” in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit omdat vrijwilligers van de linkse Britse partij naar de Verenigde Staten reisden om te helpen bij de campagne voor Kamala Harris, Trumps Democratische uitdager. Dat is te lezen in een aanklacht die Trumps campagneteam maandag heeft ingediend bij de Federale Verkiezingscommissie in Washington.

De zaak draait om een inmiddels verwijderde LinkedIn-post van Sofia Patel, hoofd operaties bij Labour. Daarin schreef ze dat er nog „tien plekken beschikbaar” zijn voor Labour-leden die naar North Carolina wilden om campagne te voeren voor Harris. Verder schreef ze dat al „bijna honderd” mensen op de lijst stonden om voor de verkiezingsdag naar de VS te vertrekken, om Harris’ team te ondersteunen.

„De buitenlandse inmenging gebeurt recht onder onze neus”, staat in de brief met een verwijzing naar de LinkedIn-post. Buitenlandse vrijwilligers mogen van de Federale Verkiezingscommissie campagne voeren in de VS, zolang ze daar niet voor betaald worden.

Volgens de Britse Labour-leider Keir Starmer is er weinig aan de hand. Hij zegt dat Labour-vrijwilligers bij bijna iedere recente Amerikaanse presidentsverkiezing naar de VS zijn gereisd. „Ze doen het in hun vrije tijd als vrijwilligers en ze verblijven daar volgens mij bij andere vrijwilligers”, zei hij tegenover een verslaggever van Reuters.

Donald Trump danst op een campagnebijeenkomst in North Carolina.
Foto Alex Brandon/AP