Draghouse The House of Hopelezz, de tentoonstelling People’s Forum van kunstenaar Farida Sedoc en dj Joost van Bellen hebben dinsdag de Amsterdamprijs voor de Kunst gewonnen. De stad kent de prijs jaarlijks toe aan kunstenaars of organisaties die volgens het Amsterdams Fonds voor de Kunst een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het culturele leven in Amsterdam.
Fondsdirecteur Laurien Saraber zegt dat de Amsterdamprijs niet alleen een erkenning is van de winnaars, „maar ook van de gedeelde verhalen en ervaringen van de groepen die zij representeren”.
Draghouse, winnaar stimuleringsprijs
Over The House of Hopelezz zegt de jury: het is meer dan een drag-huis voor dragqueens en –kings. „Het is een gemeenschap.” De organisatie, onder leiding van drag mothers Jennifer Hopelezz en Taka Taka, biedt volgens de jury een veilige plek voor iedereen die zich in drag wil ontwikkelen. „Met nieuwsgierigheid, acceptatie, empathie, geduld en eerlijkheid begeleiden ze steeds nieuwe generaties”, aldus de jury.
Eerder dit jaar voerde The House of Hopelezz de opera Carmen op in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarin combineerden ze klassieke muziek met theater en drag, „op een geheel nieuwe manier”. Ook geeft het drag-huis feesten in de Amsterdamse queerclub Church, en geeft het collectief onder meer lessen aan tieners. „Nu LGBTQIA+-acceptatie onder druk staat, is het werk van The House of Hopelezz een daad van verzet en hoop. De impact op Amsterdam is onmiskenbaar en onmisbaar”, schrijft de jury.
Lees ook
In ‘Carmen – The Hopelezz Edition’ gaan klassieke muziek en drag hand in hand
People’s Forum, winnaar werk van het jaar
De tentoonstelling People’s Forum van de kunstenaar Farida Sedoc heeft de jury „diep geraakt door haar unieke benadering van activisme en kunst”. De eerste solo-expositie van Sedoc in de galerie W139, met onder meer grafisch werk en installaties, was een verzameling van historische en hedendaagse stemmen van verzet, gemeenschap en solidariteit.
De jury was het volmondig eens over de vraag of de tentoonstelling een directe invloed heeft gehad op de ontwikkeling en het bereik van kunst in Amsterdam. „In tijden van bestaansonzekerheid en ongelijke verdeling van macht en middelen, toont People’s Forum hoe de kunstwereld eruit kán zien.”
Dj Joost van Bellen, winnaar bewezen kwaliteit
De invloed van dj Joost van Bellen is „onmisbaar”, aldus het juryrapport dinsdagavond. Van Bellen „heeft de clubscene van de stad vormgegeven en hij blijft deze nog altijd vernieuwen”.
Van Bellen (62) is al jaren een grote naam in Nederland, van zijn tijd als vaste dj in club Roxy – een club die van 1987 tot 1999 bepalend is geweest voor de Amsterdamse club- en housescene – tot nu. De jury onderscheidt de dj in zijn pioniersrol en zijn voortdurende betrokkenheid bij de hedendaagse cultuur. „Hoewel hij zijn dj-schap is overstegen, blijft Joost van Bellen een creatieve kracht”, schrijft de jury, die zijn impact „blijvend” noemt.
Lees ook
‘Als ik verslaafd was geraakt aan seks, was ik er nu niet meer geweest’
De jury bestond dit jaar uit conservator Manique Hendricks, beeldend kunstenaar Heleen Blanken, artiest Lee Stuart, actrice Soumaya Ahouaoui en presentator Tirsa With.