Mpox-variant die rondgaat in Centraal-Afrika duikt nu op in Duitsland

In Duitsland is een eerste persoon besmet geraakt met de nieuwe variant van de infectieziekte mpox, eerder bekend als apenpokkenvirus. Dat heeft het Duitse Robert Koch Instituut dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om de zogenoemde clade 1b-variant van mpox, die al maanden rondgaat in Congo, Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. In augustus werd al een besmetting vastgesteld in Zweden, dat was de eerste buiten het Afrikaanse continent.

De Duitse besmetting werd afgelopen vrijdag gevonden. Deze persoon liep het virus op buiten Duitsland. In Nederland werd nog geen besmetting met het nieuwe type mpox gesignaleerd, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen persbureau ANP. Het RIVM acht de kans klein dat de clade 1b-variant zich richting Nederland verspreidt.

Deze zomer riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de internationale noodtoestand uit vanwege het nieuwe mpox-type, dat met name de bevolking van Congo hard treft. Zeker duizend inwoners zijn inmiddels al aan het virus gestorven. Er zijn daar tot nu toe dertigduizend besmettingen geregistreerd.


Lees ook

De moeizame bestrijding van de mpox-uitbraak in Afrika roept bij hulpverleners herinneringen op aan de coronapandemie

Artsen en verpleegsters zijn aan het werk in een tent in de provincie Zuid-Kivu in Congo waar mpox-patiënten worden behandeld. Foto Glody Murhabazi/AFP

Ondanks verschillende waarschuwingen over de ernst van de pandemie in de getroffen Afrikaanse gebieden, kwam hulp van de internationale gemeenschap maar zeer moeizaam op gang. In Nederland sommeerde de Tweede Kamer minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) om vaccins te sturen, eerder weigerde zij dit. Uiteindelijk ging ze overstag vanwege de parlementaire meerderheid die wel voor was.

In Noorwegen is dinsdag eveneens een mpox-besmetting gesignaleerd, meldt de Noorse omroep NRK. Het gaat niet om clade 1b, maar de mildere variant clade 2.