Economieblog 22 oktober

Goedemorgen! Het seizoen van de kwartaalcijfers is weer aangebroken. Uitzendconcern Randstad meldde dinsdagmorgen een lagere omzet en minder winst in Q3. Het Nederlandse bedrijf, een van de grootste uitzendconcerns van de wereld, merkt dat werknemers en werkgevers minder risico’s willen nemen vanwege onzekere economische omstandigheden. Randstad wil de kleinere branchegenoot Zorgwerk overnemen. Het gaat om een deal van 323 miljoen euro.

Wat we verder lazen:

  • HSBC, een van de grootste banken van de wereld, gooit de organisatie helemaal om. De bank – begonnen als The Hongkong Shanghai Banking Corporation – denkt klanten beter te kunnen bedienen met een oosterse tak (Azië, Pacific, Midden-Oosten) en een westerse divisie (VK, Europa, Noord- en Zuid-Amerika). Uiteraard moet deze move ook kosten besparen.
  • De coalitie zet de beperking van de renteaftrek voor verhuurders op losse schroeven. Het FD doet verslag van de behandeling van het Belastingplan 2025, maandag in de Tweede Kamer. En om bij het thema woningmarkt te blijven: de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat weer omhoog. Nu is de grens op financiële hulp bij hypotheekproblemen 450.000 euro (2024: 435.000).
  • Binnen en buiten de Tweede Kamer is debat over de emissievrije zones in de centra van grote steden in Nederland. Waar maatschappelijke organisaties vorige week nog pleitten voor het vasthouden van de invoerdatum voor zero-emissiegebieden (per 1 januari 2025), bepaalde de Kamer dat ondernemers voorlopig zijn uitgezonderd. Veertien Nederlandse steden willen ‘schone lucht’-zones invoeren, maar dankzij een motie van de VVD blijven vieze busjes nog steeds welkom in de stad.
  • In september schreef NRC al over Nederlandse multinationals die geld doneren aan omstreden Amerikaanse politici. Dat ging om Ahold en Philips. Nu bericht de Vlaamse krant De Standaard dat ook de Amerikaanse dochters van grote Belgische concerns geld gaven aan politici in de VS die de verkiezingsuitslag van 2020 in twijfel trokken. De krant noemt bierproducent AB InBev en farmabedrijf UCB.
  • Twee mediabedrijven van tycoon Rupert Murdoch – Down Jones en The New York Post – trekken ten strijde tegen een start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie. Volgens Murdoch c.s. maakt het nieuwe bedrijf Perplexity onrechtmatig gebruik van nieuwskopij voor zijn kunstmatig intelligente zoekmachine. ,,Een massale vorm van illegaal kopiëren”, aldus de media tegen de FT.
  • En vandaag: een staking op vliegveld Charleroi (door budgetmaatschappijen ook in de markt gezet als ‘Brussel-Zuid’). Alle vertrekkende vluchten zijn vandaag geannuleerd door een staking van het veiligheidspersoneel. Er waren 89 vertrekkende vluchten gepland voor ongeveer 16.000 passagiers.

Vestiging van uitzendbureau Randstad in Rotterdam.
Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte