China verlaagt opnieuw rentes, beurzen nog sceptisch

Goedemorgen! In China is de week begonnen met een verse renteverlaging: de Chinese overheid heeft de rente op eenjarige staatsobligaties verlaagd van 3,35 naar 3,1 procent. De rente op vijfjarige obligaties ging omlaag van 3,85 naar 3,6 procent. De verlagingen zijn bedoeld om de kwakkelende Chinese economie te stimuleren – als geld lenen goedkoper wordt, gaat de economie harder draaien.

Beleggers in Azië reageren maandagochtend nog voorzichtig op de renteverlaging. Zowel de belangrijkste Chinese beursindex Hang Seng als indices in andere Aziatische markten – zoals Japan en Singapore – schommelden in de eerste uren van de handelsdag rond het slot van afgelopen vrijdag.

Wat we verder deze ochtend lazen: 

  • Gedupeerde klanten van onlinebank Bunq hebben bij de rechter al in zeker vijf zaken ongelijk gekregen toen ze probeerden financiële schade op de bank te verhalen, schrijft Het Financieele Dagblad. Tientallen klanten werden slachtoffer van oplichting, volgens de klanten doordat de bank zijn veiligheidssystemen niet op orde had. De rechter gaat daar voorlopig dus niet in mee.
  • Accountantskantoor BDO is een proefproces tegen de Belastingdienst begonnen, in de hoop dat eigenaren van woningen boven de 1,3 miljoen euro minder eigenwoningforfait hoeven te betalen. Dat schrijft het AD. Nu betalen bezitters van dure woningen een relatief hogere huizenbelasting en deze ‘villataks’ is oneerlijk, vinden ze bij BDO.
  • De koers van bitcoin bereikte maandagochtend het hoogste punt in drie maanden. Beleggers in de cryptomunt speculeren op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS, die tot hogere rentes en dus waardedaling van andere valuta zou kunnen leiden, schrijft CNBC.
  • En ook de AI-hype is voorlopig niet voorbij: start-up Perplexity, een zoekmachine, is volgens de Financial Times in een nieuwe investeringsronde op 8 miljard dollar gewaardeerd, het dubbele van de vorige ronde eerder dit jaar.