Israël valt financiële instellingen Beiroet aan

Israël heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd op vestigingen van de aan Hezbollah gelieerde financiële organisatie Al-Qard Al-Hassan in Beiroet, melden Libanese staatsmedia. Volgens staatspersbureau NNA waren er elf aanvallen in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, waaronder eentje vlakbij de internationale luchthaven.

Er werd na de aanvallen veel rookontwikkeling geconstateerd in de buurt van het vliegveld en elders ook brand, maar het Franse persbureau AFP meldt dat er nog wel vliegtuigen landen. Het internationale vliegveld is van cruciaal belang voor humanitaire hulp en als evacuatiepunt voor mensen die Libanon willen ontvluchten.

Het Israëlische leger had kort van tevoren via onder meer X gewaarschuwd dat het de financiële instellingen aan zou vallen. Volgens Israël financiert Al-Qard Al-Hassan aanvallen van Hezbollah op Israël. „Het doel van deze aanval is het ondergraven van het economische functioneren van Hezbollah, zowel tijdens de oorlog maar ook om herbouw en herbewapening na afloop te bemoeilijken”, zegt een medewerker van de Israëlische inlichtingendienst tegen persbureau Reuters.

Rookontwikkeling boven de zuidelijke buitenwijk Dahiyeh van de Libanese hoofdstad Beiroet.
Foto Hussein Malla / AP