Een ‘Big Mac’ om twee partijen dichter bij elkaar te brengen

Big Veg

In onderstaand recept maken we 12 dunne burgers, genoeg voor 6 Big Vegs. Maar na het bakken in de oven laten de burgers zich ook heel goed invriezen. Laat ze wanneer u ze wilt eten weer ontdooien en bak ze in een drup olie in een pan tot ze warm zijn.

Voor 12 dunne burgers

200 g gedroogde belugalinzen (of Puy- of Dupuislinzen); 1 el olijfolie; 1 ui, gesnipperd; 2 teentjes knoflook, fijngesneden; 250 g shiitakes, grof gesneden; 2 tl verse tijmblaadjes; 1 el cognac of brandy; 80 g havermout; 2 el lichte, Japanse sojasaus; 2 el witte, gladde miso; ¼ tl chilivlokken; ¼ tl pimentón (gerooktepaprikapoeder)

Voor de Big Veg-saus:

120 g mayonaise; 1 el tomatenketchup; 1 el dijonmosterd; 1 el wittewijnazijn; ¼ tl knoflookpoeder; ¼ tl zoet paprikapoeder; 30 g sjalot, ragfijn gesneden; 30 g zoetzure augurk, ragfijn gesneden

Verder:

(Boeren-)cheddar, in plakken of verbrokkeld; broodjes; blaadjes kropsla; schijven tomaat; schijfjes zoetzure augurk; ui-ringen

Ook nodig:

Kookring (9 cm)

Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking in ongeveer 30 – 40 minuten gaar in water met een snuf zout. Giet af en laat goed uitlekken.

Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de gesnipperde ui en een klein snufje zout toe en laat de ui zachtjes 3 – 4 minuten fruiten. Voeg de knoflook, tijm en shiitakes toe en bak een paar minuten, tot de paddestoelen net gaar zijn. Schenk er desgewenst de brandy of cognac bij – zet voor de zekerheid de afzuigkap uit!) en laat de alcohol verdampen. Maak het mengsel op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe gekookte linzen, de paddenstoelenmix, havermout, miso, sojasaus, chilivlokken en pimentón in de mengkom van een keukenmachine en maal pulserend tot een stevige, nog ietsje grove massa – de boel moet zeker niet tot pap worden gemalen, maar je wilt er ook geen hele linzen meer in. Proef of er nog zout of peper bij moet en pas zo nodig de smaken aan.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en maak hierop met behulp van een kookring 12 burgers – gebruik voor elke burger ongeveer 75 gram van de linzenmassa. Bak de burgers 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goed stevig zijn.

Roer alle ingrediënten voor de Big Veg-saus door elkaar.

Beleg de burgers naar smaak met cheddar en laat die nog even smelten onder ovengrill.

Snijd de broodjes open en lepel wat saus over de onderste helft. Leg hier een blaadje sla op en daarop een burger. Beleg met tomaat, augurk en ringen ui en herhaal met nog een burger en nog meer tomaat, augurk en ui. Lepel er tot slot nog wat Big Veg-saus op en dek af met de bovenste helft van het broodje.