Italië maakt van draagmoederschap ‘universele misdaad’ met nieuwe wet

De Italiaanse senaat heeft woensdag een wet aangenomen die Italianen verbiedt in het buitenland kinderen te krijgen via draagmoederschap. Draagmoederschap was binnen Italië al sinds 2004 verboden, er staat 2 jaar celstraf op en een boete die kan oplopen tot 1 miljoen euro. Ouders die op deze manier een kind krijgen in het buitenland riskeren volgens de wet nu dezelfde straf, al is onduidelijk hoe dit gehandhaafd wordt.

De wet is geïnitieerd door de radicaal-rechtse partij Broeders van Italië van zittend premier Giorgia Meloni. Haar partij wil volgens het wetsvoorstel een einde maken aan ‘een afschuwelijk voorbeeld van de commercialisering van het vrouwenlichaam’. Eerder dit jaar noemde Meloni draagmoederschap een ‘onmenselijke’ handeling die kinderen behandelt als een product in een supermarkt. De Italiaanse oppositie noemt de wet ‘middeleeuws’.

Volgens critici is de wet vooral bedoeld om homoseksuele stellen met een kinderwens dwars te bomen. Tijdens de behandeling van de wet verzamelden lhbti+-activisten zich buiten de zetel van de Italiaanse senaat. In Italië is het homohuwelijk niet toegestaan, stellen van hetzelfde geslacht mogen enkel een samenlevingscontract afsluiten. Ook is het voor niet-biologische ouders binnen homoseksuele stellen erg complex om zich te laten registreren als ouder.

Volgens de Italiaanse krant Corriere Della Sera worden jaarlijks 250 tot 300 Italiaanse kinderen geboren via draagmoederschap in het buitenland. Het zou in meer dan tachtig procent van de gevallen gaan om heteroseksuele ouders.

Toch heerst de angst dat de handhaving van de wet voornamelijk homoseksuele stellen zal treffen. Heterostellen zouden namelijk makkelijker kunnen verbergen dat er gebruik gemaakt is van draagmoederschap.