Pensioenen worden waarschijnlijk niet verhoogd

Het aantal mensen dat in armoede leeft, is met de helft gedaald tot 540.000. Die daling is deels toe te schrijven aan een nieuwe meetmethode van CBS, SCP en Nibud, die preciezer is en rekening houdt met de kosten die mensen maken voor wonen en energie. En wie veel spaargeld heeft, maar een laag inkomen, wordt niet meer meegeteld. Het slechte nieuws: de overgebleven armoede is dieper dan voorheen.

Dit viel ons verder op in het nieuws:

  • De pensioenen worden volgend jaar waarschijnlijk niet hoger, meldt persbureau ANP. De grote pensioenfondsen schrijven in hun kwartaalberichten dat hun financiële positie niet goed genoeg is om verhogingen door te voeren.
  • Uber overweegt een overname van reisplatform Expedia, meldt de Financial Times. Het zou de grootste overname door de taxi-app ooit zijn: het beursgenoteerde Expedia is 20 miljard dollar waard. Het plan zou nog in een vroeg stadium verkeren. Uber voegde de laatste jaren allerlei diensten toe: naast maaltijdbezorging bijvoorbeeld huurauto’s en vluchten boeken. De hotels van Expedia (onder andere Hotels.com) zouden daar een goede aanvulling op vormen.
  • De Consumentenbond wil dat de Autoriteit Consument en Markt optreedt tegen Babboe. Volgens de belangenvereniging biedt de bakfietsenfabrikant zijn klanten te traag oplossingen voor kapotte bakfietsen. Eerder bleken frames te breken.
  • Amazon steunt een project om kleine kernreactoren te bouwen in de Amerikaanse staat Virginia, schrijft The Wall Street Journal. Recent sloten Microsoft en Google al deals om nieuwe kerncentrales te bouwen. De techbedrijven hebben meer stroom nodig voor hun energieverslindende AI-producten en datacentra. Atoomstroom vinden ze een interessante optie.


Lees ook

De AI-datacenters van Musk, Microsoft en Meta vreten twee keer zo veel stroom

De  AI-datacenters van Musk, Microsoft en Meta vreten twee keer zo veel stroom

Kerstcadeaus staan klaar voor kinderen met ouders die de Voedselbank bezoeken.
Foto Lina Selg/ANP