OM eist acht jaar cel tegen Syriëganger die jezidivrouwen als slaaf hield in Kalifaat

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een celstraf van acht jaar geëist tegen Syriëganger Hasna A. De 33-jarige vrouw uit Hengelo wordt ervan verdacht in 2015 te zijn afgereisd naar het Kalifaat en zich daar te hebben aangesloten bij de terroristische organisatie IS. Tijdens haar verblijf in de Syrische IS-hoofdstad Raqqa, waar ze haar vierjarige zoontje mee naartoe nam, zou ze twee jezidivrouwen als slavinnen in huis hebben gehouden. Het is de eerste keer dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf tegen jezidi’s.

Hasna A. is de laatste van een reeks vrouwen die in Nederland wordt veroordeeld vanwege steun aan de Jihadistische strijd. In 2022 werden de vrouwen en hun kinderen opgehaald uit een Koerdisch gevangenkamp, zodat zij in Nederland konden worden berecht. De zaak van A. is anders dan de zaken van de andere vrouwen, omdat zij ook wordt verdacht van slavernij als misdaad tegen de menselijkheid. Haar proces begon afgelopen maandag in de zwaarbeveiligde gevangenis op Schiphol. Woensdag gaven de twee tot slaaf gemaakte vrouwen hun slachtofferverklaring.

Uren per dag schoonmaken

Een van de slachtoffers verklaarde dat zij door A. als „knecht” werd behandeld en elke dag huishoudelijke taken voor haar moest uitvoeren zonder daarvoor betaald te krijgen: uren per dag schoonmaken, zorgen voor het autistische zoontje van A. en koken. Ze durfde die taken niet te weigeren. Het andere slachtoffer vulde aan dat A „vrij luid” en „denigrerend” was en de twee vrouwen als eigendom beschouwde.

De officier van Justitie zei woensdag over de situatie van de twee tot slaaf gemaakte vrouwen dat het „amper voor te stellen” is om „uren per dag voor het kind van een ander te moeten zorgen, terwijl je zelf van je kinderen gescheiden bent”.

Zelf kwam A. maandag al aan het woord. Ze zei toen dat ze het erg moeilijk had in het Kalifaat en getrouwd was met een IS-strijder die haar mishandelde en verwaarloosde. In de rechtszaal schetste ze het beeld dat ze zelf als slaaf gevangen zat in haar huwelijk, en samen met de jezidivrouwen moest koken voor de mannen in het Kalifaat. Over de twee vrouwen in haar huis had ze tegenstrijdige verhalen.


Lees ook

Syriëganger Hasna A. was een slaaf, zegt ze, net als de jezidi-vrouwen

Hasna A. in de rechtbank. Ze wordt als eerste Nederlandse Syriëganger aangeklaagd voor slavernij.