Voor het eerst in veertien jaar minder alcoholvrij bier verkocht

De verkoop van bier zakt in: de afgelopen negen maanden nam de totale bierverkoop in Nederland met 3,9 procent af, meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers woensdag. Opvallend is dat vooral alcoholvrij bier minder in trek is: voor het eerst sinds 2010 loopt de verkoop daarvan terug. Dit jaar werd tot nu toe 5,7 procent minder alcoholvrij bier verkocht als in dezelfde periode in 2023.

De belangenvereniging, waarbij veertien bierbrouwerijen zijn aangesloten, noemt de in januari ingevoerde ‘limonadetaks’ als belangrijkste oorzaak voor de teruggelopen verkoop. Die belasting is ingevoerd voor frisdrank, maar geldt ook voor alcoholvrij bier. „Het is geen frisdrank, dus haal het ook uit de frisdrankenbelasting”, zegt directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers tegen NRC.

Hij wijst erop dat er in de meeste alcoholvrije bieren geen toegevoegde suikers zitten, maar dat de suikers uit ingrediënten in het bier komen, net zoals bij vruchtensappen. Maar volgens de Rijksoverheid maakt het niet uit hoeveel suiker er in een drankje zit en vallen ook vruchtensappen onder de belasting. Die zou jaarlijks zo’n 300 miljoen euro moeten opbrengen.


Lees ook

Van Buckler-debacle naar ‘niets om je voor te schamen’: wie géén alcoholvrij verkoopt, is nu de uitzondering

Anneke Wijngaarde (87) en Frank Nolen (65) drinken een Heineken 0.0 op een terras. Nolen is eigenaar van een bed and  breakfast en moet ’s ochtends ‘fris’ zijn. „Dan is alcoholvrij bier toch wel slim.”

De branchevereniging blijft volop inzetten op de toekomst van alcoholvrij bier. Waterlander hoopt dat in de toekomst één op de tien genuttigde biertjes alcoholvrij is, waar dat volgens eigen onderzoek nu nog één op vijftien is.

Bier goedkoper in buurlanden

De daling van de algehele bierverkoop met 3,9 procent is volgens Waterlander vooral te wijten aan accijnsverhogingen. Hij zegt tegen NRC dat bierliefhebbers hun bier in toenemende mate in Duitsland kopen, waar het goedkoper is.

„Wij zien dat steeds meer mensen de grens over gaan om bier te halen, wij krijgen daar tikken van terwijl de Duitsers zeggen: kom maar. Dat is natuurlijk gewoon slecht”, zegt Waterlander.

Maar in een recent onderzoek van het ministerie van Financiën wordt die claim grotendeels weersproken. De accijnsverhoging per 1 januari 2024 heeft volgens staatssecretaris Folkert Idsinga van Financiën (NSC) „maar in zeer beperkte mate gezorgd voor grenseffecten”. Waterlander komt tot andere conclusies en wil dit najaar in gesprek met de staatssecretaris om zijn bevindingen te delen en daar verder over te praten.