‘Chauffeur mocht vrachtwagen niet besturen vanwege epilepsie en cocaïnegebruik’, zegt OM in zaak rond ongeluk Nieuw-Beijerland

De Spaanse vrachtwagenchauffeur Juan C. S. (46), die op 27 augustus 2022 in het buurtschap Zuidzijde in Nieuw-Beijerland van een dijk reed en terechtkwam op een buurtbarbecue, had een epilepsieaanval, mede veroorzaakt door cocaïnegebruik. Hij wordt vervolgd voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk letsel of zwaar letsel door schuld. De chauffeur had die vrachtwagen niet mogen besturen omdat hij sinds zijn tiende aan epilepsie lijdt. Daarnaast gebruikte hij in de 48 uur voor het ongeluk cocaïne en had hij zijn medicijnen tegen epilepsie onvoldoende ingenomen.

Dit zei de officier van justitie woensdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank Rotterdam. Bij het ongeluk kwamen zes volwassenen om het leven, én een ongeboren baby. Ook raakten zeven bezoekers van de barbecue ernstig gewond. De chauffeur denkt zelf ook dat hij een epileptische aanval had, hoewel hij zich niets van het ongeluk kan herinneren. De chauffeur was niet aanwezig op de zitting. Hij wacht de inhoudelijke behandeling in Spanje af.

De rechter richtte zich aan het begin van de zitting op de nabestaanden en aanwezigen van de barbecue op de publieke tribune. Hij besefte, zei hij, hoe zwaar het voor hen moest zijn om te moeten doorleven na het ongeluk waarbij in helse ogenblikken dierbaren waren weggerukt.

De advocaat van de chauffeur, Sabine ten Doesschate, zei dat ze begrijpt dat het OM stelt dat er sprake was van een epileptische aanval die het ongeluk veroorzaakte. Het líjkt inderdaad waarschijnlijk, vanwege de ziekte van de chauffeur. Het zou verklaren waarom hij zonder aanleiding rechtdoor reed nadat hij bovenop de dijk gestopt was. Maar zij is daarvan niet overtuigd en verzocht de rechtbank getuigen te horen om andere oorzaken onderzoeken. Zou het ook kunnen dat hij moest uitwijken voor een bestelbusje? En was de route die hij vanwege een omleiding reed mogelijk onveilig en slecht aangegeven?


Lees ook

Een jaar na de ramp in de Hoeksche Waard: het gevaar van de verdwaalde vrachtwagens

Tientallen keren per uur dendert een vrachtwagen  met hoge snelheid op anderhalve meter langs het raam van Marko Siepelinga.

De rechtbank ging akkoord met haar verzoek om de neuroloog die optrad als getuigedeskundige nader te horen over effecten van cocaïnegebruik op een mogelijk epileptische aanval.

Verdwaald

De rechtbank wees het verzoek om bewoner Cees Pijl uit Nieuw-Beijerland te horen af. Pijl wees de Spaanse chauffeur de weg omdat die verdwaald was. Iets wat vaker gebeurt in de Hoeksche Waard. Pijl stelt al jaren de gevaarlijke verkeerssituatie in de Hoeksche Waard aan de orde en was een van de laatste mensen die de chauffeur voor het ongeluk zag. De rechtbank vond dat niet relevant omdat Pijl een uur voor het ongeluk met de chauffeur sprak. Pijl, ook aanwezig, stelt dat het om twintig minuten ging.

De officier ging in op de situatie van de chauffeur die ten tijde van het ongeval stress had door financiële problemen voor hem en zijn gezin. Zijn problemen zijn toegenomen omdat hij „in scheiding ligt” en niet kan werken omdat hij niet mag rijden, ook niet in een personenauto. Hij woont in een klein dorp bij zijn ouders.

Ten Doesschate vroeg de rechtbank hem toe te staan korte afstanden te rijden naar werk. De rechtbank ging daar niet in mee, mede omdat hij twee maanden voor het ongeluk in Spanje twee keer een boete kreeg voor rijden na het gebruik van cocaïne en xtc. In zowel 2009 als 2017 werd hij in het ziekenhuis behandeld na een aanval van epilepsie na cocaïnegebruik. Toen is hem dat gebruik sterk afgeraden. De rechtbank achtte het gevaar op herhaling zodoende te groot.


Lees ook

De prangendste vraag blijft nog onbeantwoord: waaróm reed de vrachtwagen van de dijk?

Hulpverlening op de plek van het ongeluk in het Zuid-Hollandse Nieuw-Beijerland.