Veel meer onderzoek is nodig naar chronische pijn, zegt pijnspecialist: ‘Met de vergrijzing zal dit probleem niet afnemen’

Chronische pijn is de grootste ziekte van Nederland. Dat zeggen anesthesiologen, artsen gespecialiseerd in pijn. Ruim 3,5 miljoen Nederlanders kampen ermee, blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek van Ipsos I&O onder bijna tweeduizend Nederlanders, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). „Het is onvoldoende bekend: pijn kan veranderen van een symptoom tot een op zichzelf staande ziekte”, zegt Michel Terheggen, pijnspecialist en anesthesioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, tevens bestuurslid van de NVA.


Lees ook

Kwart Nederlanders heeft chronisch pijn, meestal dagelijks

Twee derde van de Nederlanders met chronische pijn gebruikt medicatie daartegen.

Wat zijn de meest voorkomende soorten van chronische pijn?

„Eén: rug- en nekpijn. Twee: artrose, dus verslechterend kraakbeen in de gewrichten. Drie: allerlei vormen van zenuwpijn. Dat zijn beschadigingen aan het zenuwstelsel zelf. Als gevolg van suikerziekte bijvoorbeeld of multiple sclerose of een herseninfarct.”

Hoe intens is die pijn?

„‘Pijn’ heeft altijd een zekere mate van subjectiviteit. Maar uit het onderzoek blijkt: 83 procent van de Nederlanders met chronische pijn heeft er last van in het dagelijks leven. De pijn belemmert hen bijvoorbeeld in hun sociaal functioneren of op het werk. Een kwart meldt mentale gezondheidsproblemen.”

Wat is de definitie van ‘chronisch’?

„Pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Bij een deel van de mensen zal de pijn dus verdwijnen. Maar feit is: bij pijn die lang duurt, treden er belangrijke veranderingen op in het zenuwstelsel. Het lichaam reageert dan bijvoorbeeld ook minder goed op pijnstillers. Of zelfs helemaal niet. Neem een hernia: die gaat meestal weer over. Maar zo niet, dan zie je dat er processen optreden in het ruggenmerg en in de hersenen en uiteindelijk ook in de psyche die de pijn min of meer in stand houden. Zo wordt die pijn een ziekte op zich. Los van de oorspronkelijke aandoening.”

U zegt: dat is onvoldoende bekend. U bedoelt bij het bredere publiek?

„Niet alleen. Ook bij zorgverleners: huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen. Maar het geldt ook voor de wetenschap: er is meer onderzoek nodig. Naar hoe die pijn precies een ziekte op zich wordt en wat we er eventueel aan kunnen doen. Dat kan ook helpen bij die publieke bekendheid. Want tot dusver ging er nooit een collectant langs de deuren voor deze ziekte. Terwijl die dus enorm veel voorkomt.”

Wat valt er te zeggen over de demografie van deze groep van 3,5 miljoen?

„Er is een enorm man-vrouwverschil. Van de mannen heeft 18 procent last van chronische pijn, onder vrouwen is dat 31 procent. Naar de redenen is het gissen. Ook hiervoor geldt: meer onderzoek is nodig.”

En vooral ouderen hebben er last van?

„Van de 18- tot 35-jarigen kampt 15 procent met chronische pijn, dat is zeker niet niets. Maar hoe ouder, hoe hoger de percentages. Ouderen hebben natuurlijk meer last van artrose en ook van wervelkolomproblemen. We spreken daarom wel van een pijn-epidemie: met de vergrijzing zal dit probleem echt niet afnemen.”

En opiaten, sterke pijnstillers? Helpen die niet?

„Opiaten zijn eigenlijk alleen maar zinnig bij acute pijn. Na verloop van tijd werken ze niet meer goed. Sterker, bij chronische pijn maken ze het probleem alleen maar erger. Ze geven bijwerkingen. Het versuffende en deprimerende effect van opiaten wordt enorm onderschat.”

Hoe moet de pijn dan worden behandeld?

„Meer bewegen. Afleiding zoeken. En de uitleg door zorgverleners moet beter.”

Want die is niet goed?

„Het verwachtingsmanagement kan beter, bijvoorbeeld door huisartsen. Mensen met dit type pijn denken vaak: er moet een oplossing komen. Die is er helaas vaak niet. En dat kan hun vaak in een vroeger stadium worden verteld. Als ik voor mezelf spreek: het dankbaarst is natuurlijk om mensen te behandelen wier pijn vervolgens enorm afneemt. Maar het valt mij op: ook mensen bij wie dat níet zo is, kun je naar tevredenheid helpen. Omdat ze zich gehoord voelen. Maak de angst bespreekbaar die zij misschien hebben. Vertel hen dat ze weg moeten blijven bij opiaten. Slik een gewone pijnstiller, zoek afleiding, beweeg. Help hen te begrijpen wat ze onder de leden hebben.”

Kan door dat grotere begrip de pijnsensatie afnemen?

„Juist, zo werkt dat vaak: pijn is een samenspel van het biologische, het sociale en de psychologie.”


Lees ook

Chronische pijn gaat niet over met een prik of pil

Chronische pijn gaat niet over met een prik of pil