Kwart Nederlanders heeft chronisch pijn, meestal dagelijks

Een kwart van de volwassen Nederlanders, 3,5 miljoen mensen, zegt last te hebben van chronische pijn. Dat concludeert onderzoeksbureau Ipsos I&O in een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), op basis van een onderzoek waarbij bijna tweeduizend mensen bevraagd werden. Van de vrouwelijke respondenten ervaart 31 procent chronische pijn, van de mannen 18 procent.

Volgens de NVA geldt pijn als chronisch als die langer dan drie maanden aanhoudt, en niet direct gerelateerd is aan een acute oorzaak zoals een verwonding. Chronische pijn kan een overblijfsel zijn van een operatie, blessure of bestraling tegen kanker. Zo’n 70 procent van de mensen die chronische pijn ervaren, kampen daar dagelijks mee.

Onder Nederlanders tussen de 50 tot 64 en ouder dan 65 jaar oud heeft respectievelijk 30 en 31 procent last van chronische pijn. Onder 18 tot 34-jarigen is het aandeel het kleinst: 15 procent. Deze groep ervaart wel de meeste sociale hinder door hun pijn, de helft van hen voelt zich sociaal beperkt. Onder de gehele volwassen bevolking met chronische pijn is dat 39 procent.

Twee derde van de Nederlanders die chronische pijn ervaren, gebruikt medicatie hiertegen. Negen procent gebruikt opioïden, krachtige en potentieel verslavende medicatie die alleen wordt voorgeschreven door artsen bij hevige pijn.