Tweede agent uit documentaire ‘De blauwe familie’ veroordeeld voor computervredebreuk

De rechtbank Den Haag heeft de 36-jarige politieagent Bilal A. uit Teteringen veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur wegens computervredebreuk. De politieman heeft niet-werkgerelateerde informatie opgezocht in computersystemen van de politie. „Hij heeft hiermee inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht”, aldus de rechtbank.

Bilal A. is de tweede agent die dit jaar door de strafrechter is veroordeeld en die ook een hoofdrol speelde in de documentaire De Blauwe Familie. Daarin vertelden zes agenten over discriminatie en racisme binnen de politie. In februari van dit jaar werd agent Suleyman O. (58) door de rechtbank in Zwolle al veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur, eveneens wegens computervredebreuk, het doen van onbevoegde bevragingen.

Agent A. is hoofdagent bij de politie-eenheid Den Haag. Hij had als opsporingsambtenaar een autorisatie om in de politiesystemen te komen. „Hij werd daarbij uitdrukkelijk via het systeem gewaarschuwd dat oneigenlijk gebruik dan wel misbruik van deze gegevens, waaronder het verstrekken van deze gegevens aan derden die niet de vereiste autorisatie bezitten, ten strengste verboden was”, aldus de rechtbank.

Vertrouwen van de samenleving

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verdachte een groot aantal zoekopdrachten gedaan naar familieleden en personen die in de omgeving van Breda wonen en dus buiten zijn werkgebied vallen. „Hij heeft de reden hiervoor niet vastgelegd en heeft niet aannemelijk gemaakt dat ze noodzakelijk waren voor de uitoefening van zijn functie. Hiermee heeft hij inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht.” De rechtbank oordeelt dat de agent de grenzen van zijn bevoegdheid om politiesystemen te raadplegen te buiten is gegaan.

Dergelijke handelingen „schaden het vertrouwen van de samenleving in de politie. Van iedere medewerker van de politie mag worden verwacht dat hij de systemen uitsluitend gebruikt voor de werkzaamheden waarvoor ze zijn bedoeld”.

Tijdens de zitting twee weken geleden zei de verdachte dat hij „24 uur per dag agent is. Ik doe mijn werkzaamheden heel zuiver”. Hij zei op de zitting dat hij ook eerherstel van de Haagse politie gaat krijgen, zelfs na een veroordeling wegens computervredebreuk. „De politie vindt al mijn bevragingen prima.” Een woordvoerder van de Haagse politie weerspreekt dit desgevraagd. De politie zegt „in gesprek” te zijn met A. „In het algemeen kunnen we zeggen dat privébevragingen in politiesystemen niet zijn toegestaan.”

Na de uitzending van De blauwe familie twee jaar geleden werden de agenten die in de film vertelden over discriminatie, uitvoerig geprezen door de politietop voor hun lef en openhartigheid. Ze golden als voorvechters van diversiteit binnen het korps. Toenmalig korpschef Henk van Essen liet de agenten persoonlijk weten dat ze „geen rechtspositionele repercussies hoefden te verwachten” voor het uit de school klappen over de misstanden. Over strafrechtelijke consequenties liet hij zich destijds niet uit.


Lees ook

Politie stuit op signalen van misstanden bij behandeling van agenten met PTSS

Hoofdbureau van de Politie Rijnmond in het centrum van Rotterdam.