Omstreden mediadirecteur NTR kondigt vertrek aan

Willemijn Francissen stopt per 1 september 2025 als mediadirecteur van de taakomroep NTR. Dat heeft de Raad van Toezicht maandag aangekondigd in een interne e-mail aan de hele organisatie die in handen is van NRC. „Willemijn heeft aan de Raad van Toezicht laten weten dat ze 1 september 2025 een goed moment vindt om, na acht jaar, plaats te maken voor een nieuwe bestuurder, in lijn met de aanbevelingen van het rapport van Van Rijn”, schrijft de raad, die zelf overvallen zegt te zijn door het besluit.

Francissen is in juli al tijdelijk teruggetreden als mediadirecteur in verband met twee onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag bij de NTR die waren ingesteld naar aanleiding van het kritische rapport van de commissie-Van Rijn over de werkcultuur bij de publieke omroep. De onderzoeken – één naar een omstreden reorganisatie in 2019- 2020 en één naar de huidige werkcultuur – werden uitgevoerd door het CAOP, een in Den Haag gevestigd kenniscentrum op het gebied van arbeidszaken, dat ook technische ondersteuning verleende aan de commissie-Van Rijn. Maar de raad van toezicht heeft die in de zomer weer stopgezet omdat de beveiliging van de digitale vragenlijsten niet op orde was.

Francissen wordt door een deel van de medewerkers gezien als een belangrijke aanstichter van het grensoverschrijdende gedrag bij de NTR. Haar functioneren maakt deel uit van de lopende onderzoeken.

Nieuw onderzoeksbureau

In de e-mail van maandag kondigt de Raad van Toezicht niet alleen het vertrek van Francissen aan, maar ook de keuze voor een nieuw bureau aan dat het onderzoek van het CAOP moet overnemen: Decoz & Co. „Dit bureau is onder meer gespecialiseerd in onderzoeken naar de interne werkcultuur. De Raad van Toezicht werkt met Decoz & Co aan een onderzoeksvoorstel, en in dat proces kijkt de Ondernemingsraad kritisch mee en adviseert over de opzet. Vanzelfsprekend willen we geen tijd verliezen en gaan we jullie dus zo spoedig mogelijk informeren over inhoud, scope en start van het onderzoek.”

De Raad van Toezicht heeft met Francissen afgesproken dat zij in lijn met de eerdere afspraak, voor de duur van het onderzoek teruggetreden blijft. „Willemijn doet dit in belang van de NTR omdat zij het onverminderd belangrijk vindt dat elke mogelijke schijn van inmenging is weggenomen voor álle betrokken partijen”, schrijft de Raad van Toezicht. Opmerkelijk genoeg voegt de raad daaraan toe dat Francissen toch enkele maanden tijdelijk kan terugkeren. Vanaf 1 december dit jaar zal zij terugkeren in haar functie. De reden voor dit besluit wordt niet duidelijk uit de interne mail van de Raad van Toezicht.

„Wij benadrukken hierbij wederom dat puur en alleen het streven naar een zuiver proces de reden is voor de verlenging van haar tijdelijke terugtreden en dat wij hiermee op geen enkele manier vooruitlopen op de onderzoeksresultaten”, schrijft de Raad van Toezicht. „De afwezigheid van de mediadirecteur heeft grote impact op lopende projecten en processen bij de NTR.”

Daarmee lijkt de Raad van Toezicht tegemoet te komen aan de wens van een deel van leidinggevenden binnen de NTR om Francissen zo snel mogelijk te laten terugkeren omdat de NTR dringend een mediadirecteur nodig heeft. Niet alleen vanwege alle lopende zaken, die momenteel door zakelijk directeur Lucas Goes worden afgehandeld, maar ook vanwege de 100 miljoen aan bezuinigingen op de publieke omroep waarover op dit moment wordt gesproken in Hilversum en Den Haag.

Dit bericht wordt aangevuld.