Polen gaat het recht op asiel tijdelijk opschorten. Dit heeft de Poolse premier Donald Tusk zaterdag op een partijcongres bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Het besluit van Tusk is een reactie op de situatie aan grens met Wit-Rusland, waar sinds 2021 een migratiecrisis heerst. Komende dinsdag wordt het plan in de Poolse ministerraad besproken.
,,Ik zal dit eisen, ik zal in Europa goedkeuring eisen voor dit besluit”, aldus Tusk op zaterdag. Of de EU hiermee akkoord gaat, is ongewis. Een officiële reactie op de aankondiging van Tusk is er nog niet. In principe kunnen lidstaten niet eenzijdig beslissen dat ze het recht op asiel opschorten. Wel komt het vaker voor dat de Europese Commissie een oogje toeknijpt voor landen die hun asielverplichtingen niet nakomen.
Polen en de Europese Unie als geheel beschuldigen Wit-Rusland en diens bondgenoot Rusland van het creëren van de crisis. De twee landen verschaffen migranten uit verschillende Afrikaanse landen en het Midden-Oosten visa. Vanuit Minsk en Moskou worden zij naar de Poolse grens gereden. Beide landen ontkennen de aantijgingen.
Lees ook
Dwalen in het bos op de grens: Wit-Rusland lokt migranten, maar Polen doet alles om hen buiten te houden
Op zijn partijcongres benadrukte Tusk zaterdag dat Wit-Rusland, Rusland en mensensmokkelaars het recht op asiel misbruiken, op een manier ,,die indruist tegen de bedoeling van het recht op asiel”. De Poolse premier heeft sinds zijn aantreden een jaar geleden een strenge migratiekoers uitgezet. Die koers kan vanuit de politiek en samenleving op brede waardering rekenen.
Mensenrechtenactivisten denken hier echter anders over. Zij hadden gehoopt dat Tusk en zijn regering een einde zouden maken aan het beleid van hun nationalistisch-conservatieve voorgangers van de PiS-regering. Het opschorten van het recht op asiel is volgens de Poolse migrantenorganisatie Grupa Granica ongrondwettelijk.
,,Premier Tusk schendt de grondwet terwijl hij had beloofd deze te verdedigen. Je kunt niet selectief mensen uitsluiten of hun grondwettelijke rechten ontnemen”, aldus een woordvoerder van de ngo.
Faber in Polen
Het Nederlandse kabinet zal het Poolse besluit met interesse volgen, nu het iets soortgelijks in Europa nastreeft. Minister Marjolein Faber (Asiel, PVV) is nog altijd bezig met het ‘deugdelijk motiveren’ van haar plan om het staatsnoodrecht in te roepen, als antwoord op problemen in de asielketen.
Faber bezocht begin deze maand Polen om te horen wat het land doet om de migratiecrisis daar het hoofd te bieden. Hierop liet zij weten dat een Nederlandse opt-out op asielregels op Poolse goedkeuring kan rekenen.
Voor het zover komt is een EU-verdragswijziging nodig, wat nog niet aan de orde is. Vervolgens moeten alle andere lidstaten akkoord gaan met een Nederlandse uitzonderingspositie.