Nieuw type blauwtongvirus vastgesteld in Nederland, geen vaccin beschikbaar

Bij drie dieren op twee boederijen in de provincie Utrecht is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen. De variant, genaamd serotype 12, is voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur vrijdag. Het virus werd donderdag ontdekt bij een schaap in Kockengen en een koe en haar kalf in Harmelen.

Deze vorm van de dierziekte heerste, voor zover bekend, alleen nog buiten Europa. Een vaccin voor deze variant is daarom nog niet beschikbaar. Het ministerie zegt onvoldoende informatie te hebben over de verspreiding en het ziektebeeld om nu vast te stellen of een nieuw vaccin nodig is. Uit voorzorg zijn vaccinproducenten al wel op de hoogte gebracht van de nieuwe variant.

Hoe serotype 12 naar Nederland heeft kunnen komen, laat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) onderzoeken. De resultaten verwacht Wiersma volgende week te kunnen delen.

Uitbraak

Vorig jaar ging de ernstige virusziekte voor het eerst in vijftien jaar weer rond onder herkauwers. Tienduizenden schapen, koeien en geiten overleefden het blauwtongvirus niet. In april en mei werden drie vaccins goedgekeurd voor schapen en runderen. Die zijn alleen werkzaam tegen serotype 3, de variant die de uitbraak vorig jaar veroorzaakte. Ook voor een andere variant, het serotype 8, is een vaccin voorhanden.

In totaal zijn er meer dan 35 van de zogenoemde blauwtong-serotypen bekend. Een inenting tegen één variant biedt geen bescherming tegen de andere typen. Vaccins maken de ziekte voor herkauwers beter te verdragen, maar vaccineren tegen blauwtong is in Nederland niet verplicht. Het melden van de ziekte daarentegen wel.

Het virus wordt verspreid door de knut, een kleine mug. Dat insect draagt het virus bij zich zodra het een besmet dier bijt, en verspreidt de ziekte door een ander dier te bijten. Vooral volwassen schapen worden ernstig ziek van het virus.