Maggie Smith als dakloze en een serie die gehakt maakt van het superhelden-genre: dit zijn de mediatips van dit weekend

Maggie Smith als dakloze

Wanneer toneelschrijver Alan Bennett in de jaren zeventig naar de Londense wijk Camden verhuist, krijgt hij buren die niet alleen wat snobistisch zijn maar ook compassie hebben voor de zwakkeren van de samenleving. Dus tolereren ze de oude, eigenzinnige, dakloze dame die haar gammele busje in de straat parkeert. Als de parkeerregels strenger worden, vraagt zij of haar felgekleurde bus vol rommel op Bennetts ongebruikte oprit mag staan, om vervolgens vijftien jaar lang niet meer weg te gaan. Ze moppert er flink op los, gebruikt om de haverklap zijn wc en is ondankbaar als iemand haar helpt. The Lady in the Van is het portret van een verwarde vrouw die weliswaar uitstekend haar eigen boontjes kan doppen, maar tegelijkertijd worstelt met haar eigen demonen. De redenen waarom ze een zwervend bestaan leidt, zijn aangrijpend. Toch is het een prettig lichte film, met heel veel dank aan de geweldig acterende Maggie Smith, die onlangs overleed.

André Waardenburg

Stress op een superheldenset

Acteurs in malle pakjes die met elkaar overhoop liggen, scripts die constant veranderen, een eigenzinnige regisseur die zijn trailer niet uitkomt. Oh, en sommige mensen vragen zich hardop af of ze de cinema zelf niet aan het vermoorden zijn. Het leven op de set van een van een verschrikkelijke superheldenfilm is geen pretje in The Franchise. Drijvende krachten achter de comedyserie zijn Sam Mendes, regisseur van twee James Bond-films, en producent Armando Iannucci, bekend van politieke tv-series als The Thick Of It en Veep. De makers van de serie maken gehakt van de werkwijze van studio’s als Marvel. De geslaagde grappen volgen elkaar in hoog tempo op, de acteurs brengen het met uitstekende komische timing. Helaas valt de achtdelige serie wel te snel in herhaling. Met Himesh Patel, Aya Cash, Jessica Hynes, Billy Magnussen en Daniel Brühl.

Thijs Schrik

Verkiezingschaos in fantasy

Als de koning van een verdeeld fantasierijk in zijn slaap wordt vermoord, start een magische verkiezingsstrijd voor zijn opvolger. Aan jou te bewijzen dat de troon jou toebehoort. Het is een uniek rollenspel gemaakt door het team achter de befaamde Persona-games, waarbij de tijd met alles dat je doet langzaam voortbeweegt. Door het passeren van de dagen voelt het alsof je echt onderdeel bent van een grootse, levendige maatschappij. Geraffineerd wordt een land neergezet waar racisme de boventoon voert en een constante angst voor monsters van buitenaf iedereen op scherp zet. Hoewel Metaphor speelt in een fantasywereld, geven de makers hier een bijzondere spin aan vol met occulte verwijzingen, die gepaard gaat met een uitgesproken visuele stijl en fenomenale soundtrack.

Bastiaan Vroegop

Uitzending vanuit klooster

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Echt Nep! OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, komt de hele maand rechtstreeks vanaf bijzondere plekken. Deze zondag wordt er uitgezonden vanuit Museum de Schat van Simpelveld, gevestigd in het statige klooster Huize Loreto. Hier waren tot in 2012 De Zusters van het arme kind Jezus gevestigd. In 1875, toen alle kloosterordes werd bevolen Duitsland te verlaten, streken ze hier neer. Ze maakten in hun Zuid-Limburgse ateliers wassen beelden en paramenten die nu te zien zijn in het museum, dat ook een plek is waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

Vincent Bijlo