Carola Schouten officieel als de ‘schokdemper’ en ‘verbinder’ van Rotterdam aan de slag

In een tjokvolle Rotterdamse raadszaal kwam donderdag precies om vier uur Carola Schouten, de nieuwe burgemeester van Rotterdam, binnen in een zalmroze pak en met golvend geföhnd haar. Zowat alle raadsleden waren er, de wethouders, familie en vrienden van de nieuwe burgemeester en collega’s uit andere steden zoals de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen. Voormalig burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb ontbrak vanwege een reis naar het buitenland.

In verschillende speeches werden alle toekomstige kwaliteiten van de nieuwe burgemeester alvast geroemd. De commissaris van de koning Wouter Kolff dichtte haar „harde en zachte kwaliteiten” toe, die maken dat ze precies de bestuurder is die de stad nodig heeft. De Haagse burgemeester Van Zanen noemde haar een schokdemper en verbinder. De voorzitter van de vertrouwenscommissie en raadslid namens de Partij voor de Dieren Ruud van der Velden memoreerde haar eigen woorden: „Dadelijk komen ze erachter dat ik ook maar een mens ben.”

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Rotterdam een vrouw als burgemeester. Dat feit werd in de speeches het vaakst genoemd. Wat Carola Schouten voor een burgemeester zal worden, zullen de Rotterdammers moeten afwachten. Net als Aboutaleb een aanlooptijd nodig had, zal dat ook voor haar gelden. Zelf gaf ze in haar speech een voorzetje door te zeggen dat ze er voor alle Rotterdammers wil zijn: „U staat er niet alleen voor. Ik zie ernaar uit om er met alle collega’s van de gemeente Rotterdam voor u te zijn. Want Rotterdam is nooit alleen ‘ik’. Rotterdam is altijd ‘wij’.”

Luisterende burgemeester

Ze zal in elk geval een heel ander soort burgemeester zijn dan haar voorganger. Aboutaleb had zich onder meer ontwikkeld als een man van law and order, met veel aandacht voor de ontwrichtende internationale drugshandel die een groot negatief effect heeft op een stad als Rotterdam. Schouten zal andere accenten leggen. De verwachting is dat zij meer dan Aboutaleb een luisterende burgemeester zal zijn, zeker in het begin. Neem de tijd om de stad en de Rotterdammers te leren kennen als burgemeester, werd haar in verschillende speeches op het hart gedrukt. Ruud van der Velden: „U komt nu als burgemeester binnen en dat schept verwachtingen.”

Tegelijkertijd zal er al snel daadkracht van de burgemeester worden verwacht. Aan de skyline van Rotterdam met de glimmende wolkenkrabbers valt het niet af te zien, maar een van de prangende problemen van Rotterdam is de armoede. Een op de zes Rotterdammers leeft in armoede, een op de twintig Rotterdammers werd slachtoffer van het Toeslagenschandaal. Relatief zijn de bewoners van Rotterdam laag opgeleid, een op de zes inwoners heeft moeite met lezen en schrijven. Er zijn steeds meer daklozen en er is eenzaamheid.

Ze zal als oud-minister van Armoedebeleid weten dat de oplossing deels uit Den Haag moet komen als het gaat om hogere uitkeringen en minimum lonen. Naar haar zal worden gekeken als het gaat om de lokale aanpak. Volgens betrokken bewoners gaat de aandacht nu veel te vaak uit naar officiële instanties die log en traag reageren. Kleinere (buurt)initiatieven van mensen die precies weten wat er nodig is en die hulp op maat bieden, krijgen weinig steun.

Vertrouwen

De stad hoopt ook dat de nieuwe burgemeester het vertrouwen van de Rotterdammers in de gemeente kan verbeteren. Hoewel Aboutaleb zijn benen uit het lijf liep om met Rotterdammers in gesprek te gaan, is er veel wantrouwen. Dat uitte zich bijvoorbeeld in de 38,9 procent van de Rotterdammers die ging stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Met name aan de zuidkant van de Nieuwe Maas, waar ook veel minder kinderen worden gevaccineerd dan gemiddeld in het land én waar de meeste arme mensen wonen, bleven Rotterdammers thuis.

Daarnaast is een belangrijk dossier het tekort aan woningen. Dat is overal een probleem, maar zeker ook in Rotterdam. Op de rol staat Feyenoordcity 2.0; de ontwikkeling van Oost-Rotterdam waar tot 9.500 nieuwe woningen en allerlei voorzieningen zullen komen. Door een nieuwe stadsbrug moet de oostflank van Rotterdam een soort eenheid worden. Het plan is recent goedgekeurd, de uitvoering is een jarenplan. De burgemeester zal er dus niet over hoeven beslissen maar moet het wel begeleiden omdat het een groot deel van de stad opschudt.

Veiligheid is een ander thema, al zal Schouten dat anders aanvliegen dan haar voorganger. Ze zal er niet aan ontkomen zich bezig te houden met criminaliteit en drugshandel. Alleen al dit jaar tot oktober waren er 94 explosies, die veelal te relateren waren aan drugs. Zelf zei ze er nog niet veel over, behalve dat „meedogeloze criminelen die persoonlijk gewin boven maatschappelijke vrede stellen” een evenzo meedogenloze burgemeester zullen treffen.

Er is meer. Het nachtleven. De haven. De bedrijven, de vele start-ups. De kunst, cultuur en architectuur. Politie en justitie. Carola Schouten ziet het. Ze noemde het. Ze gaat de stad in, zegt ze. Rotterdammers opzoeken, met de belofte hen echt te zien. Want dat vindt ze het belangrijkste: dat Rotterdammers elkaar zien. Ook als ze het fundamenteel oneens zijn. Dat ze elkaar dan heel houden en de vrede bewaren. Want, zegt ze, „vrede in onze steden is ons meest kostbare bezit en daarmee misschien wel de belangrijkste opdracht aan mijzelf”.


Lees ook

Carola Schouten burgemeester van Rotterdam. ‘De stad is bij haar in goede handen’

Carola Schouten.