Provincie zet eerste stap voor gedwongen sluiting kooksfabriek Tata Steel

Een historisch moment: Nederland is deze week in Rome te gast bij de G7, het overleg van zeven grote geïndustrialiseerde democratische landen: de VS, Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan.
De laatste keer dat Nederland ‘erbij’ was, was het de gastheer: in 2014 vergaderde de G7 in het Catshuis. Het ging om een spoedbijeenkomst op uitnodiging van toenmalig premier Mark Rutte, na de Russische inval in de Krim.

Italië is dit jaar G7-gastland en Adolfo Urso, verantwoordelijk voor bedrijfsleven en ‘Made in Italy’, nodigde minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) voor de bijeenkomst uit. Reden: Nederlandse bedrijven als ASML, ASM, Besi en NXP spelen een belangrijke rol in de halfgeleidersector en Italië wil zijn chipindustrie een boost geven. Urso is teleurgesteld in Intel: deze Amerikaanse chipfabrikant zou in Noord-Italië voor 4,5 miljard euro een chipfabriek bouwen, maar pauzeert dat plan wegens acuut geldgebrek.
Een van de thema’s op de G7-top is het beleid voor cruciale sectoren, zoals de halfgeleiderproductie. Europa wil zich minder afhankelijk maken van Aziatische productieketens en probeert een meer zelfstandige chipindustrie op te zetten.


Lees ook

Minister Beljaarts: ‘Op de handelsrelatie met China moet je zuinig zijn’

Minister Dirk Beljaarts: „Voor mij is belangrijk dat Nederlandse bedrijven  zo vrij mogelijk kunnen opereren, met zo min mogelijk restricties.”

Dat sluit, niet toevallig, aan op Beljaarts’ agenda. Hij probeert een coalition of the willing te smeden tussen Europese industrielanden. Nederland staat alleen in het diplomatieke getouwtrek rondom ASML, dat onder druk van de VS zijn meest geavanceerde chipmachines niet meer aan China kan leveren. De Amerikanen willen meer beperkingen, maar stuiten op weerstand in Den Haag. Nederland wil China niet voor het hoofd stoten. ‘Op de handelsrelatie met China moet je zuinig zijn’, zei Beljaarts afgelopen weekend in een interview met NRC.

Het zou helpen als Nederland voortaan bij elke G7 kan aanschuiven om mee te praten over chipindustrie en economische veiligheid. Een persconferentie, later vandaag, moet duidelijk maken wat de G7 Beljaarts heeft opgeleverd.

De Italiaanse minister Adolfo Urso (r) ontvangt minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) op de G7 in Rome.
Foto Mauro Scrobogna/LaPresse/Shutterstock