Waarom raakte het drinkwater in Apeldoorn en omgeving besmet met een poepbacterie? En drie andere vragen

Opnieuw maakt een poepbacterie het drinkwater in Gelderland dit jaar ondrinkbaar. Afgelopen vrijdag gaf drinkwaterbedrijf Vitens voor zeventien plaatsen in de provincie het advies kraanwater minstens drie minuten te koken voor gebruik. Dat advies geldt in ieder geval tot 14 oktober.

1 Hoe is dit gebeurd?

Vitens weet nog niet hoe het drinkwater in Apeldoorn en omgeving besmet is geraakt met Escherichia coli (E.coli). Deze bacterie wordt in de volksmond ‘de poepbacterie’ genoemd, omdat die van nature in de darmen van mensen en dieren voorkomt.

Het drinkwaterbedrijf begint dinsdag met het controleren van de binnenkant van de voorraadkelders waarin bijna drie miljoen liter water kan worden opgeslagen. Deze week worden vier van deze kelders geïnspecteerd en schoongemaakt. Maandag werd de buitenkant gecontroleerd op onder meer scheurtjes.

In mei en juni van dit jaar was het water in andere delen van Gelderland ook al ondrinkbaar. Vorige maand concludeerde Vitens dat die besmettingen werden veroorzaakt door technische mankementen en beschadigingen van zuiveringsinstallaties. Een woordvoerder van het bedrijf zei daarover tegen de Gelderlander: „Het grondwater dat Vitens voor het drinkwater oppompt, zit op behoorlijke diepte. De bodem filtert normaal veel verontreinigde stoffen uit het water. Door de technische gebreken en de hogere grondwaterstanden is het niet uitgesloten dat ook het oppervlaktewater bij het drinkwater terechtkwam.”

2 Wat zijn de praktische gevolgen?

Door de Apeldoornse vestiging van Gelre Ziekenhuizen wordt per dag ongeveer 170.000 liter water gebruikt, dus het ziekenhuis laat twee grote waterreservoirs nu continu aanvullen door ‘waterzakken’. „Een soort luchtkussens als je ze ziet liggen”, zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis wil geen enkel risico nemen voor kwetsbare patiënten en zorgverleners en gebruikt daarom ook geen drinkwater om de patiënten te douchen. Zij kunnen zich wassen met speciale washandjes zonder water.

De zorg in het ziekenhuis blijft hetzelfde. Poliklinieken en operaties gaan gewoon door. Maar bevalbaden worden niet meer gebruikt. „Als een vrouw daarnaar uitkijkt en het kan niet, is dat een teleurstelling. Maar er is wel begrip voor”, aldus de woordvoerder. „Je wil op geen enkele manier dat een patiënt of pasgeboren baby risico loopt.”

Het ziekenhuis wil geen enkel risico nemen voor kwetsbare patiënten en zorgverleners en gebruikt ook geen drinkwater om patiënten te douchen

Ook de mbo-school Aventus in Apeldoorn liet een grote watertank met „26.000 liter drinkwater” leveren. Daarvan plaatste de school een foto op Instagram. „Voor onze studenten en docenten”, vermeldde het bijschrift.

Verzorgingstehuis Talma Borgh in Apeldoorn, met 64 bewoners in het pand en 25 in aanleunwoningen, kocht extra flessen water en kookt het in de keuken. „Het zijn wel extra uitgaven en het is extra werk. We hebben andere koffieapparaten neergezet, waar we zelf water moeten toevoegen. En we brengen water langs bij onze cliënten in de aanleunwoningen”, zegt een woordvoerder. „Je moet wel: mensen moeten voldoende drinken.”


Lees ook

4,4 miljard mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater

Waterzuivering in Nederland.

3 Waarom wordt geadviseerd om het water zo lang te koken?

De bacterie gaat dood bij zeventig graden Celsius, dus is het volgens Vitens voldoende om het water drie minuten lang te koken en niet nodig om flessen mineraalwater te kopen. Veel bewoners deden dat dit weekend wel, wat leidde tot chaos en lege schappen in de supermarkten.

De controle van de voorraadkelders moet heel nauwkeurig gebeuren, aldus Vitens. Ze zijn heel groot, waardoor de controle van de binnen- en buitenkant meerdere dagen kost. Intussen blijven specialisten monsters nemen en de drinkwaterkwaliteit testen.

4 Is de Nederlandse drinkwaterkwaliteit in het geding?

Nederland staat bekend om zijn hoge kwaliteit drinkwater. Dagelijks meten waterbedrijven bij tappunten door heel Nederland de kwaliteit. Als kookadviezen worden verstrekt, is dat meestal slechts voor een beperkt aantal huishoudens.

Maar, zei Gertjan Medema in augustus tegen NRC, naar aanleiding van vervuild drinkwater in Brabant: „drinkwater moet veilig zijn, dus enerzijds heeft het systeem gefaald”. Medema is hoofdonderzoeker microbiologie van KWR, het onderzoeksinstituut van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. „Anderzijds is dankzij de dagelijkse controles de bacterie aangetroffen en heeft het waarschuwingssysteem dus goed gewerkt.”


Lees ook

Dreigend watertekort steeds nijpender: ‘Het is niet vanzelfsprekend dat er drinkwater uit de kraan blijft stromen’

Bestaand waterbassin en geplande uitbreidingen van drinkwaterbedrijf Vitens in Hammerflier. De uitbreiding heeft  al tien jaar vertraging opgelopen.