De laatste tijd spookt ze door mijn hoofd: de Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei. Wat bezielde haar ex-partner om haar in brand te steken? Doet het er toe wat zijn beweegredenen waren? En in hoeverre speelde mee dat Cheptegei (33) een topsporter was, die afgelopen zomer nog meedeed aan de olympische marathon in Parijs?
In 2022 werden wereldwijd 89.000 vrouwen en meisjes met opzet gedood, blijkt uit het vorig jaar verschenen VN rapport Gender-related killings of women and girls. „De meeste moorden op vrouwen en meisjes zijn gendergemotiveerd”, aldus de samenstellers. Iets meer dan de helft van de moorden werd gepleegd door „intieme partners of andere familieleden”.
Hoeveel van die vrouwen en meisjes topsport bedreven is niet bekend, maar wel duidelijk is dat het voorbeeld van Cheptegei niet op zichzelf staat en dat Sebastian Coe, voorzitter van de wereldatletiekbond, naar manieren zoekt om atletes ook buiten de baan beter tegen mishandeling te beschermen. Sinds 2021 werden drie andere sportvrouwen door hun (ex) partner om het leven gebracht – en dat zijn alleen de gevallen die veel media-aandacht kregen.
Zoals de Keniaanse langeafstandsloopster Agnes Tirop, die in 2017 en 2019 brons won bij de WK atletiek op de 10.000 meter. In 2021 werd ze met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot, nadat hij de ramen van haar auto had vernield tijdens een ruzie. Ze zou een paar dagen later 26 zijn geworden en had kort voor haar dood het wereldrecord verbroken op de 10 kilometer bij een wegwedstrijd in Duitsland.
Het jaar erop werd in Kenia de 28-jarige atlete Damaris Muthee Mutua vermoord door haar vriend en trainingsmaatje. Haar lichaam werd aangetroffen in zijn huis in Iten, het dorp waar veel Keniaanse langeafstandsloopsters trainen. Ze lag op een bed met een kussen op haar hoofd. Gewurgd.
Na de moord op Tirop richtte een groep Keniaanse atleten een organisatie op, Tirop’s Angels, die voorlichting geeft aan vrouwen en meisjes op scholen en bij atletiekverenigingen over zogenoemde red flags die de opmaat naar femicide kunnen vormen. Een van de redenen waarom sportvrouwen mishandeld worden, zei oprichter Chelimo Melly in een radio-interview, is dat ze veel geld kunnen verdienen. Tirop’s Angels adviseert sportvrouwen om zich te laten betalen via een eigen bankrekening, niet die van hun partner. Om atletes beter te beschermen tegen misbruik werd in het Keniaanse Nyahururu een atletiekclub voor alleen vrouwen opgericht.
De Amerikaanse turnster Kara Welsh (21) werd vorig jaar nationaal kampioen op balk en was net aan haar laatste studiejaar business management begonnen, toen ze eind augustus acht keer werd beschoten door haar vriend. Naar zijn zeggen ging het om zelfverdediging, maar uit het politierapport blijkt dat ze tijdens de fatale kogelregen in foetushouding lag.
Cheptegei, Tirop en Mutua worden soms in één adem genoemd omdat ze Afrikaanse sportvrouwen waren, maar niet vanwege andere overeenkomsten. Zijn die er wel? Om antwoord op die vraag te krijgen zoek ik contact met de Britse hoogleraar criminologie Jane Monckton-Smith, een van dé experts op het gebied van partnermoord. Moeten sportvrouwen als een aparte categorie worden beschouwd binnen de groep vrouwen die slachtoffer worden van femicide, vraag ik. „Ja”, zegt ze, zonder spoor van twijfel.
Sportvrouwen, zegt Monckton-Smith, die alle vier de zaken op mijn verzoek bestudeerde, vormen de ultieme uitdaging voor traditionele, controlerende mannen – het type man dat tot femicide kan overgaan. Dat komt door aspecten die kenmerkend zijn voor het topsportbestaan. Want ga maar na, zegt ze, als sportvrouw breng je veel tijd door met coaches en trainingspartners, je reist veel, krijgt aandacht van fans, sponsoren en media én je kan veel geld verdienen. Traditionele, controlerende mannen kunnen daar vaak slecht mee omgaan. „Helemaal als een sportvrouw als cash cow fungeert”, zegt ze. „Dan móet hij haar wel een bepaalde mate van vrijheid geven, anders excelleert ze niet. Je kunt geen medailles winnen als je de helft van de tijd met je partner moet doorbrengen.”
Volgens Monckton-Smith is er veel onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld, maar nooit naar femicide. Hoe meer ze zich in het onderwerp verdiepte, zegt ze, hoe meer ze ervan overtuigd raakte dat een onderzoek naar deze groep slachtoffers belangrijk is. „Succesvolle vrouwen die een relatie hebben met een traditionele, controlerende man zijn kwetsbaar, maar sportvrouwen zijn door het leven dat ze leiden éxtra kwetsbaar. Kijk naar het voorbeeld van Agnes Tirop. Haar partner ontsloeg haar coach om haar zelf te kunnen coachen. Hij beheerde haar financiën. Pikte haar telefoon in. Dat zijn allemaal red flags.”
Met hulp van een atletenrechtenactivist kom ik in contact met de Oegandese middenlangeafstandsloopster Docus Ajok, een vriendin van Cheptegei, die volgens Reuters meerdere keren melding van mishandeling en bedreiging had gedaan bij de politie dit jaar. De twee zagen elkaar de laatste tijd weinig, zegt ze, omdat Cheptegei in Kenia trainde en zij in Oeganda. „Maar ik hoorde wel dat Rebecca al langer relatieproblemen had. Een paar jaar geleden verliet ze haar echtgenoot en kreeg ze een vriend. Hoe groter haar sportieve successen, hoe strakker hij de touwtjes aantrok.”
Toen Cheptegei een stuk land kocht van haar eigen geld, en dat op haar naam liet zetten, begonnen de problemen, zegt Ajok. Zeker toen ze besloot daar met haar kinderen te gaan wonen, zónder hem. „Ik zie dat soort patronen vaker bij atleten. Ze oogsten succes en krijgen daarna met jaloerse, controlerende partners te maken. Waarom dat juist atleten uit Afrika overkomt vind ik moeilijk te zeggen.”
Een vreemde vraag misschien, zeg ik, maar hoe zou Cheptegei gereageerd hebben op het nieuws over haar dood? Ajok denkt even na. „Luister naar de noden van sportvrouwen, zou ze hebben gezegd. Spreek ze aan als geruchten de ronde doen. Sportfederaties pronken graag met andermans veren, maar goede zorg en begeleiding van sporters in moeilijke tijden horen er ook bij.”