Problemen in jeugdzorg onverminderd groot, waarschuwt Jeugdautoriteit

Alle ambitieuze hervormingsplannen ten spijt, de problemen in de jeugdzorg zijn het afgelopen jaar „eerder groter dan kleiner geworden”. Dat schrijft de Jeugdautoriteit dinsdag in een rapport over 2024. Volgens de instantie, die onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), komt ,,de continuïteit van de jeugdhulp steeds meer in gevaar”.

Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het idee was toen dat deze zogeheten decentralisatie voor een besparing zou zorgen, maar sindsdien stegen de kosten in de sector met 81 procent. Dat kwam ook doordat het aantal patiënten sterk toenam: maakte begin deze eeuw nog 1 op de 27 kinderen gebruik van jeugdzorg, inmiddels is dat 1 op de 7.

De afgelopen jaren is die stijging afgevlakt, schrijft de Jeugdautoriteit. Toch blijven de kosten fors toenemen: „Jeugdhulpaanbieders hebben te maken met hoog ziekteverzuim, inhuur van extern personeel en tarieven die onder druk staan.”

Acute financiële nood

De problemen treffen vooral middelgrote en grote aanbieders. Op dit moment zijn er achttien jeugdzorgaanbieders „in casuïstiek”, wat wil zeggen dat zij kampen met acute financiële nood en in hun voortbestaan worden bedreigd. Samen zijn deze aanbieders goed voor 30 procent van de totale omzet in de jeugdzorg.

Nieuw zijn de problemen in de sector niet. Afgelopen november voerde de overheid een hervormingsplan van vijf jaar in, met daarin allerlei plannen om “knelpunten in de jeugdzorg structureel aan te pakken” en het jeugdzorgstelsel “financieel houdbaar te maken”.


Lees ook

Steeds meer jongeren in de knel, gemeenten draaien op voor stijgende kosten van jeugdzorg

Met tijdige „interventies”, zoals hier bij School2Care in Rotterdam, kan voorkomen worden dat jongeren in de gesloten jeugdzorg terecht komen.

Maar bijna een jaar later zijn veel van de voorgestelde maatregelen “ondanks het vele werk” nog niet ingevoerd, schrijft de Jeugdautoriteit. Als voorbeeld noemt de autoriteit de gesloten jeugdhulp: eind 2021 nam de voltallige Tweede Kamer een motie aan om te stoppen met deze vorm van jeugdzorg, en het is de bedoeling dat vanaf 2030 geen enkel kind meer in een gesloten instelling terechtkomt.

Gesloten jeugdhulp

De afbouw van de gesloten jeugdhulp is volgens de Jeugdautoriteit echter al sinds 2022 gestagneerd. Er is nog altijd een bezetting van rond de 500 plaatsen, en alternatieven komen maar moeizaam van de grond.

Ook “meer ingrijpende stelselherzieningen” bieden volgens de instantie op korte termijn geen oplossing. “De huidige beperkte hervormingen blijken al behoorlijk veel tijd te vergen.”

Om te zorgen dat er ruimte blijft voor de meest urgente gevallen, zal uiteindelijk de druk op de sector omlaag moeten, schrijft de autoriteit. “Daartoe is het noodzakelijk dat jeugdigen die zorg minder hard nodig hebben of op een andere manier geholpen kunnen worden, er minder gebruik van gaan maken.”