1,1 miljard euro verlies in één jaar tijd: hoe kreeg Getir dat voor elkaar?

Het is een bijna onvoorstelbaar bedrag: de Turkse flitsbezorger Getir maakte in 2022 een verlies van 1.100.000.000 euro, meldde het FD, dat de jaarrekening inkeek. 1,1 miljard euro, binnen één jaar.

In april van dit jaar kondigde Getir aan te vertrekken uit Nederland en tal van andere Europese landen. Daarmee kwam de flitsbezorghype tot een abrupt einde, een concurrentiestrijd waarmee enkele zwaar verlieslatende start-ups tientallen miljarden euro’s verbrandden. Alleen de Duitse bezorgdienst Flink is nu nog over.

De vraag is: hoe kon Getir in zo weinig tijd zó veel geld verliezen? Daarvoor zijn een paar verklaringen:

  • Lage marges. Met boodschappen bezorgen valt voor een gewone supermarkt al nauwelijks geld te verdienen, laat staan voor een flitsbezorger. Deze bedrijven moesten uit het niets een complete logistieke operatie optuigen in binnensteden met aanvoer, distributie, opslag en vervoer. En dat terwijl de boodschappen van Getir, Gorillas en Flink aan de deur goedkoper moesten zijn dan die van de Jumbo of Albert Heijn. 
  • Hoge personeelskosten. Uit angst voor morrende vakbonden en rechtszaken besloten de flitsbezorgers niet de route van maaltijdbezorging te nemen, waar bezorgers van UberEats per order worden betaald. Nee, koeriers van Gorillas of Getir waren werknemers met een jaarcontracten en vakantiedagen.  Nobele bedrijfsvoering, maar duur.
  • Zware concurrentie. Op een bepaald moment waren er vierverschillende flitsbezorgers in Nederland: Gorillas, Getir, Flink en Zapp. Allemaal leverden ze feitelijk dezelfde dienst. De bezorgers concurreerden onderling door het geven van enorme kortingen, in de hoop klanten te binden. 
  • Geen gratis geld meer. De flitsbezorgers kwamen op tijdens de coronapandemie. Een tijd van lage rentes, waarin start-ups onbeperkt geld konden lenen tegen zeer lage kosten. In 2022 en 2023 keerde het tij en bleken investeerders niet meer zo snel geneigd de zware verliezen van flitsbezorgers te dekken met nieuw kapitaal. Het leidde tot overnames (Getir lijfde Gorillas in), grote ontslagrondes en vertrek uit verliesgevende markten.
  • Wegvallende vraag. Tijdens de pandemie waren de flitsbezorgers een uitkomst: mensen bleven liever binnen, openingstijden van supermarkten waren aangepast, er was een avondklok. Maar met het opengaan van de samenleving verdween ook de noodzaak voor flitsbezorgers: mensen gingen weer gewoon naar de supermarkt. En zo kwam sneller dan investeerders verwachtten een einde aan de hype.