Europees Hof geeft ex-voetballer Diarra gelijk en dat heeft mogelijk vergaande gevolgen voor Europees transfersysteem

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat specifieke transferregelgeving van de mondiale voetbalbond FIFA het vrije verkeer tussen spelers en clubs in de weg kan zitten. Dat is vrijdag bekendgemaakt in de zaak die draaide tussen Lassana Diarra en de FIFA, maar gevolgen kan hebben voor het Europese voetbaltransfersysteem.

Het Hof oordeelt in het voordeel van Diarra, maar welke consequenties dat voor het hele systeem heeft, is niet te zeggen. Een gedetailleerde uitspraak is nog niet gepubliceerd.

FIFA-regels zorgen ervoor dat voetballers niet zomaar van de ene naar de andere club konden vertrekken. Als een speler eenzijdig een contract wil opzeggen, moet de nieuwe club een afkoopsom betalen aan de voormalig werkgever, zo stelde de FIFA althans. Die regel moet mogelijk op de schop, omdat het Europees Hof heeft geoordeeld dat deze in strijd is met het vrij verkeer van goederen en personen.

De voetbalwereld keek met veel belangstelling uit naar de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de zaak-Diarra. De Franse voormalig voetballer is in een juridische strijd verwikkeld geraakt die inmiddels al meer dan tien jaar duurt. De uitspraak betekent mogelijk dat contracten tussen club en speler een stuk minder waard zijn. Voetballers zouden op basis van het oordeel een contract kunnen opzeggen zonder vergaande consequenties.

Conflict

Diarra (nu gepensioneerd voetballer, maar in het verleden onder meer uitkomend voor Real Madrid) lag in 2014 in conflict met zijn toenmalige werkgever Lokomotiv Moskou. De Franse middenvelder weigerde daar te trainen en wilde vertrekken bij de club. Hij zegde zijn contract op, tegen de regels van de FIFA in. Voetballers mogen alleen in uitzonderlijke situaties een contract opzeggen. De Russische club eiste een schadevergoeding en kreeg gelijk van de mondiale voetbalbond.

Naast een opgelegde schorsing van vijftien maanden moest Diarra Lokomotiv een schadevergoeding van 10,5 miljoen betalen. Ondertussen onderhandelde hij met een andere club, maar die kon hem niet contracteren. FIFA-regels bepaalden namelijk dat een nieuwe club onder meer aansprakelijk werd voor de boete die Diarra aan Lokomotiv Moskou moest betalen.

Daarnaast zou de nieuwe club een transferverbod voor twee jaar riskeren. Terwijl het ook nog eens onzeker was of de club Diarra überhaupt kon vastleggen, vanwege problemen met een mogelijk certificaat. De nieuwe club wilde de transfer toch laten doorgaan en vroeg tevergeefs garanties aan bij de FIFA.

Het niet-vrijgeven van de overgang op de manier waarop de club het wilde, werd uiteindelijk aangevochten door Diarra, gesteund door de spelersvakbond. Na lang procederen geeft het Europese Hof van Justitie de Fransman vrijdag gelijk. Mogelijk komt er nog een beroep.