Niet de Emmalaan, maar de ‘MDMA-laan’: Rotterdam bestrijdt drugs via straatnaambordjes. ‘De toon is lacherig’, zegt de expert

De opgeknapte Coolsingel met het ‘gouden’ fietspad heet voorlopig even Cokesingel. Bewoners van de West-Kruiskade wonen tijdelijk op de West-Snuifkade, de Groene Hilledijk is de Groene Pillendijk geworden, de Wijnhaven de Lijnhaven en de Emmalaan de MDMA-laan.

Elf Rotterdamse straten krijgen tijdelijk een drugsnaam, vermeld op een standaard straatnaambord. De bewoners werden via een brief geïnformeerd over deze campagne van de gemeente die drugsgebruikers duidelijk dient te maken dat hun gebruik een duistere gevolgen heeft. Dat vertelde Pascal Lansink-Bastemeijer, de VVD-wethouder (Handhaving en buitenruimte) die zich van alle kanten liet fotograferen met een nieuw straatnaambordje.

De wethouder wees ook op het drugsgerelateerde geweld, op de vele explosies in de stad, de jongens die worden geronseld om die bommen te plaatsen of die de drugs in de haven uit containers vissen.


Lees ook

Hof geeft uithalers van drugscontainers taakstraf in plaats van cel

Containers op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.

Ludiek

Uit rioolwateronderzoek blijkt dat in Rotterdam dagelijks ongeveer 63.000 lijntjes coke, 2.500 xtc-pillen en 11.000 porties speed worden gebruikt, stelt de gemeente. Dit jaar, tot oktober, deden zich 94 explosies voor, die veelal te relateren waren aan drugs. In 2023 was sprake van 200 explosies en 14 drugsafvaldumpingen.

Reden genoeg voor een ludieke straatnaambordjescampagne, vond de gemeente, die daarnaast ook posters laat ophangen met leuzen als „Haal jij je neus ervoor op?” en „Kijk verder dan je lijntje lang is”. Het doel is om de normalisering van het drugsgebruik tegen te gaan.

Of dat doel wordt behaald, is precies waaraan communicatie- en gedragswetenschapper Simone Krouwer twijfelt. De selfies met drugsstraatnaambordjes doen het waarschijnlijk vooral leuk op Instagram, zegt ze. De regionale nieuwssite Rijnmond meldde deze donderdag dat de borden massaal gestolen worden. Het bord West-Snuifkade hangt in een studentenhuis. Simone Krouwer: „Drugs worden door de toon van de campagne iets om lacherig over te doen. Terwijl de gemeente juist een serieus gesprek over drugs wil aanzwengelen.”

Er worden al veel bordjes gestolen, meldt RTV Rijnmond.
Foto Jan de Groen

‘Averechts’

Door aantallen te noemen als de dagelijks 63.000 lijntjes coke, zegt Simone Krouwer, denken mensen: o, het is kennelijk heel normaal om drugs te gebruiken. „Dat is onwenselijk, zegt ze, omdat we uit onderzoek weten dat mensen zich makkelijk aan een sociale norm aanpassen. Met dit soort cijfers bereik je een averechts effect.”

Beter was een serieuze campagne geweest, zegt de gedragswetenschapper. Bijvoorbeeld met foto’s van slachtoffers die je recht aankijken en vertellen dat ze hun huis kwijtraakten door een explosie of hun kind verloren aan de drugs. Drugshandelaren zou je kunnen bereiken door te wijzen op flinke straffen of een hoge pakkans. „Maar dan moet je die wel kunnen waarmaken.”

Deze campagne, zegt ze, is dan ook prima om publiciteit mee te scoren, maar niet om gedragsverandering onder gebruikers te bewerkstelligen.


Lees ook

Rotterdam is Europese koploper in cannabisgebruik – veel Nederlandse steden in top-5, ook met cocaïnegebruik

Amfetamine