Kinderen en huishoudens die lijden onder misbruik of huiselijk geweld moeten nog altijd te lang wachten voordat zij hulp krijgen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat meldingen van huiselijk geweld moet registreren en onderzoeken en slachtoffers moet bijstaan.
De inspectie onderzocht alle 25 Veilig Thuis-afdelingen die in Nederland actief zijn en voerde toezicht uit bij 3 daarvan. Al jaren verschijnen er kritische rapporten over Veilig Thuis, maar nog altijd lukt het de organisaties nauwelijks om te voldoen aan de wettelijke verplichting om binnen tien weken meldingen te verwerken, concludeert het rapport.
Na een melding moet zo snel mogelijk worden beoordeeld of er acute hulp nodig is. Maar de inspectie ziet regelmatig „maandenlange” termijnoverschrijdingen. Dit is niet zonder gevolgen: kinderen en partners leven met „angst, onzekerheid en stress” en „constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling” in afwachting van hulp.
Melders twijfelen aan de meerwaarde van een melding bij Veilig Thuis. Verdere hulpverlening stagneert, zonder hulp van Veilig Thuis zijn veel slachtoffers immers niet in staat om bijvoorbeeld de politie of Raad van Kinderbescherming in te schakelen. Slecht één afdeling wist alle onderzoeken binnen de wettelijke termijn af te ronden.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd noemt verschillende oorzaken voor de termijnoverschrijdingen, die niet alleen zijn toe te schrijven op het conto van Veilig Thuis zelf. Zo zijn de meldingen — inmiddels zo’n honderdduizend per jaar — in aantal toegenomen en ernstiger van aard. Bij lokale hulpverlening ontbreekt „deskundigheid” en is er niet genoeg personeel beschikbaar.
Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis schrijft in een reactie op het rapport de zorgen van de inspectie te delen, maar wijst ook op op de „grote druk” waarin de Veilig Thuis-medewerkers moeten werken. Het netwerk wijt dit onder andere aan de „complexiteit van meldingen en bezuinigingen”.
Lees ook
Wat kan een school doen bij een vermoeden van huiselijk geweld? „Houd alles bij, hoe concreter, hoe beter”