Dokter die illegaal ketamine regelde voor Friends-acteur Matthew Perry bekent schuld

In de zaak rond de dood van acteur Matthew Perry heeft dokter Mark Chavez toegegeven illegaal ketamine te hebben geregeld voor de wereldberoemde acteur, die vorig jaar overleed aan een overdosis. Dat bekende de arts woensdag in de rechtbank van Los Angeles, melden internationale persbureaus. Perry was vooral bekend van zijn rol als Chandler Bing in de Amerikaanse sitcom Friends.

De 54-jarige Perry verdronk op 28 oktober in zijn bubbelbad na een overdosis ketamine waardoor hij bewusteloos raakte. De acteur onderging experimentele ketamine-infuustherapie voor zijn slepende depressie en angststoornissen. Ketamine wordt al langer gebruikt als narcosemiddel om chronische pijn te verlichten, zowel bij mens als dier. Het is ook een veelgebruikte partydrug.


Lees ook

Voor altijd Chandler Bing in ‘Friends’, de koning van de droge humor en sarcastische oneliners

Matthew Perry op het toneel in 2003 in Londen.

‘Frauduleuze recepten’

De bekentenis van Chavez is een belangrijke stap in het proces tegen een andere arts, dokter Salvador Plasencia. Volgens aanklagers zou hij de ketamine rechtstreeks aan Perry gegeven hebben. Chavez verkreeg de ketamine illegaal, onder meer via volgens de aanklagers „frauduleuze recepten” op naam van een voormalige patiënt — die nergens van op de hoogte was.  

Perry gebruikte het middel legaal, maar zocht meer ketamine dan zijn vaste arts hem wilde geven. De acteur worstelde al jaren openlijk met verslaving aan verdovende middelen. Ongeveer een maand voor zijn dood legde de acteur contact met Plasencia, die vervolgens Chavez ingeschakeld zou hebben om meer ketamine te regelen.  

„Ik vraag me af hoeveel deze idioot zal betalen,” zou Plasencia aan Chavez geschreven hebben. In de rechtbank gaf Chavez toe 22 flesjes ketamine van vijf milliliter en negen strips ketaminetabletten te hebben geleverd aan Plasencia, in verschillende ontmoetingen tussen de twee dokters. Plasencia en Chavez zouden tienduizenden dollars aan Perry’s verslaving hebben verdiend.

Chavez kan veroordeeld worden tot tien jaar celstraf. Die straf wordt waarschijnlijk verlaagd omdat de arts schuld heeft bekend en heeft toegezegd mee te werken aan verder onderzoek naar andere verdachten in de zaak. Tot zijn veroordeling blijft hij op vrije voeten. Plasencia zegt nog altijd onschuldig te zijn.  

Dokter Mark Chavez.
Mike Blake / Reuters

Vijf verdachten

Chavez is de derde persoon die schuld bekent in de zaak van Perry’s dood. In totaal worden vijf mensen verdacht. Een inwonende assistent en een kennis van Perry bekenden al eerder betrokken te zijn bij de dood van de acteur. Perry’s persoonlijke assistent, Kenneth Iwamasa, diende het verdovende middel naar eigen zeggen zelf aan Perry toe, ook op de dag van Perry’s overdosis. Hij kan tot 15 jaar celstraf krijgen.

In de zoektocht naar nog meer ketamine contacteerde Iwamasa Perry’s kennis Erik Fleming. Ook hij bekende zijn betrokkenheid eerder. Fleming zou op zijn beurt contact opgenomen hebben met de ‘ketaminekoningin’ van Los Angeles, Jasveen Sangha. De vermeende dealer zou de fatale dosis geleverd hebben, die Perry uiteindelijk het leven kostte — wat ze ontkent, terwijl ze al wel vastzit.



Delen