Ministerie: nog geen evacuatievluchten voor Nederlanders in Libanon, ‘maar ontwikkelingen gaan snel’

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zet vooralsnog geen evacuatievluchten in vanuit Libanon. „We bekijken op dit moment veel scenario’s, maar evacuatie is nog niet aan de orde”. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten aan NRC. „Maar de ontwikkelingen gaan snel en de situatie kan ieder moment veranderen.”

Het ministerie heeft Nederlanders die in Libanon verblijven de afgelopen week geadviseerd om een van de reguliere vluchten te boeken die nog gaan. „Dat zijn er op dit moment nog aardig wat, maar het wordt wel steeds moeilijker om op zo’n vlucht te komen”, aldus de woordvoerder. „Vluchten worden geannuleerd, of zitten vol.”

Maandagavond, enkele uren voordat het Israëlische grondoffensief in Libanon losbarstte, zei de Nederlandse ambassadeur in Libanon Frank Mollen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat „vooralsnog geen evacuatievluchten” worden uitgevoerd. Dinsdagochtend liet het ministerie aan persbureau ANP weten dat daaraan nog niets veranderd is. Evacuatie is volgens het ministerie „onzeker, vaak gevaarlijk en niet zelden traumatisch”.

De Britten hebben wel een chartervlucht geregeld. Canada reserveert de komende dagen achthonderd vliegtickets voor zijn inwoners.


Liveblog
Crisis in het Midden-oosten


Ministerie: nog geen evacuatievluchten voor Nederlanders in Libanon, ‘maar ontwikkelingen gaan snel’