Man sticht branden in Essen, 31 gewonden

Een 41-jarige Syriër is in de West-Duitse stad Essen opgepakt omdat hij drie branden zou hebben aangestoken. Daarbij raakten 31 mensen gewond, twee kinderen van twee en vier jaar en twee volwassenen verkeren in levensgevaar. Dit melden verschillende Duitse media. Het lijkt erop dat de Syriër geen politiek motief had maar dat de reden voor de brandstichting moet worden gezocht in de relationele sfeer, stelt de Duitse politie. De man zou zijn scheiding niet hebben kunnen verkroppen.

Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul van Noordrijn-Westfalen zegt in de Süddeutsche Zeitung: “Kennelijk kon het risico mensen ernstig te verwonden hem niet schelen.”

De branden braken zaterdagavond vrijwel tegelijkertijd uit. In de appartementsgebouwen zouden volgens de Duitse politie mensen wonen die zijn ex-vrouw steunden. De brandweer kon alle mensen uit de panden krijgen, maar kon niet voorkomen dat een aantal gewond raakte. In één appartementsgebouw woedde de brand in het trappenhuis, waardoor de bewoners door de ramen naar buiten moesten worden geholpen.

Aanrijding en mesaanval

Vlak na het uitbreken van de branden reed een bestelbusje in op een kruidenierswinkel. Daarna zou de bestuurder mensen met messen hebben bedreigd. Beelden daarvan gaan rond op sociale media, de politie onderzoekt of het om dezelfde man gaat.

Mogelijk zullen de brandstichtingen het verhitte debat over een strenger migratiebeleid in Duitsland verder aanscherpen. Eind augustus bracht een Syrische asielzoeker in Solingen drie mensen met een mes om het leven en verwondde acht mensen ernstig. Toen grepen politici van de centrumrechtse CDU en het rechts-radicale AfD de gebeurtenis aan om te pleiten voor een strenger asielbeleid. Eerder deze maand begon Duitsland met het uitvoeren van grenscontroles