Zeker 43 doden in VS door tropische storm Helene

Zeker 43 mensen zijn omgekomen in het zuidoosten van de Verenigde Staten als gevolg van de tropische storm Helene, die grote verwoesting heeft aangericht in Florida en andere staten nadat hij donderdagavond aan land kwam vanuit de Golf van Mexico. Dat meldt Reuters.

De storm, die vrijdagmiddag werd afgewaardeerd tot een tropische depressie, liet chaotische taferelen achter van ondergelopen straten, drijvende auto’s en omgevallen bomen. Meer dan 3,5 miljoen woningen en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten.

Onder de dodelijke slachtoffers waren volgens persbureau AP drie brandweerlieden, een vrouw en haar tweeling van een maand oud, en een 89-jarige vrouw van wie het huis werd getroffen door een omvallende boom. Volgens AP vielen de doden in Florida, Georgia, North en South Carolina en Virginia.

Reddingsploegen

Vijf mensen die omkwamen in Pinellas County nabij St. Petersburg aan de Golfkust van Florida woonden in wijken waar inwoners was bevolen om te evacueren, zei sheriff Bob Gualtieri. Volgens hem kan het dodental nog oplopen wanneer reddingsploegen van deur tot deur gaan in overstroomde gebieden.


Lees ook

Orkaan Helene richt veel schade aan in Golf van Mexico

Een man met een  varken in een overstroomde straat in Batabano in Cuba, nadat orkaan Helene is overgetrokken. De orkaan nam in kracht toe toen die richting Florida trok, tot een   extreem gevaarlijke storm van categorie 4.

Meer dan vijftig mensen werden gered van het dak van een ziekenhuis in Tennessee, nadat het gebied werd getroffen door een overstroming.

Materiële schade als gevolg van Helene wordt door Moody’s Analytics geraamd op 15 miljard tot 26 miljard dollar (13,4 tot 23,3 miljard euro).