‘Een nachtmerrie’: namen en mailadressen van alle politiemedewerkers buitgemaakt bij hack

Bij een hack van een politie-account zijn de werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers buitgemaakt. Dat schrijft minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) in een vrijdagmiddag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn volgens de minister namen, e-mailadressen en functies van de gehele organisatie buitgemaakt, maar geen privégegevens of onderzoeksgegevens. Hij zei na afloop van de ministerraad tegen journalisten dat „er bepaalde groepen zijn waar we nu met speciale aandacht naar kijken, waaronder mensen die werken onder dekmantel.”

Voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politie Bond spreekt op X van „een nachtmerrie”. Volgens haar is het belangrijkste nu „gegevens afschermen, medewerkers beschermen en de bron opsporen”. Veel politiemensen willen of moeten juist anoniem blijven, zoals ME’ers en undercoveragenten.

De politie heeft melding gedaan van de hack bij de Autoriteit Persoonsgegevens en doet onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van het incident. Het is nog niet bekend wie er achter de hack zit. Alle 62.000 politiemedewerkers zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Minister Van Weel belooft dat aanvullende maatregelen worden getroffen als dat nodig blijkt te zijn. Als hij meer weet zal hij de Kamer al dan niet vertrouwelijk informeren.


Lees ook

Autoriteit Persoonsgegevens: vorig jaar 21 procent meer datalekken gemeld

De privacytoezichthouder van de overheid heeft vorig jaar 25.694 meldingen van datalekken ontvangen: ruim 21 procent meer dan een jaar ervoor.