De dit jaar vernieuwde Golf was naar VW-gebruik geen revolutie. De neus werd aangepast, de benzine-driecilinder van de basisversies afgelost door een getemde variatie op de grotere viercilinder die in duurdere Golfs al langer meedraaide. Echt nieuws was er ook; twee verse plug-in-hybrides. De sterkste met 272 pk kun je laten staan maar de andere, de eHybrid 50 Edition met 204 pk, viert het vijftigjarig bestaan van de Golf met recordcijfers. Volgens Volkswagen komt hij elektrisch 142 kilometer ver. Dat lukt. Na de laatste laadbeurt geeft het beeldscherm er zelfs 143 aan. Als de 19,7kWh-accu leeg is, kun je met je benzinemotor en veertiglitertank gewoon door op benzine, en ook dan wordt het geen zuiplap. Nuchter Nederland slaakt een zucht van verlichting. Eindelijk gezond verstand in die gehate energietransitie.
De marathon-plug-in is in opkomst. Eerst was de oplaadbare hybride een opportunistische farce voor de klimaatbühne. Hij liep twintig kilometer elektrisch, waarna de verbrandingsmotor het klassiek op een zuipen zette. Daar zaten de fabrikanten niet mee. Die paar uitstootvrije kilometers drukten mooi de verbruiksgemiddelden en daarmee ook de zuiver theoretische CO2-emissies die de politiek in haar grenzeloze naïviteit voor praktijkwaarden aanzag. Dat boerenbedrog heeft een merk als Mitsubishi met de Outlander geen windeieren gelegd. Omdat de overheid geloofde dat het hybride stekkerding echt hielp tegen klimaatverandering, rolde Den Haag de loper voor hem uit met onaanvaardbare fiscale voordelen. Terwijl hij in de bittere praktijk zo honds als bijna alle grote suv’s gemiddeld 1 op 10 liep. De stommiteit heeft de belastingbetaler die er niet van profiteerde een hoop geld gekost.
Zoom in voor alle details van de Golf eHybridKlik op de punten voor uitleg over de details.Foto Merlijn Doomernik
Toen elektrisch rijden volwassen werd, dacht ik dat het laatste uur voor de plug-in had geslagen. Dat bleek een ernstige vergissing. Hij is wat in de politiek de rechtse wind is, het nurkse nee tegen de priesterlijke toon van het klimaatwezen. Nu de subsidievoordelen voor elektrische auto’s worden afgebouwd en het utopische geloof in de EV een beetje dood is, is hij als pragmatisch compromis helemaal terug. Zijn troef is dat hij elektrisch nu fors verder komt dan in zijn gezellenjaren. Een bereik tot 100 kilometer werd gangbaar, waardoor de jongste plug-in-generatie grotendeels of helemaal elektrisch rijdt. Steeds vaker zijn ze bovendien voorzien van snelladers, waardoor je ook langs de snelweg bij kunt laden. Wie met zijn Tesla iets te vaak bij Fastned in de wachtrij heeft gestaan, zal niet immuun zijn voor de lokroep van een flexibeler alternatief. Tegelijkertijd wringt de plug-in-renaissance zorgwekkend met de doelstelling van een volledig emissievrij wagenpark. Als alle Tesla-spijtoptanten dit traject verkiezen zijn de rapen gaar.
Foto’s: Merlijn Doomernik
Rustgevend voorspelbaar
Dat bezwaar zal de consument niet weerhouden. Die kijkt alleen naar de kosten. Voor de wonder-Golf vraagt VW 45 mille, grofweg de gemiddelde nieuwprijs van een auto in 2023. Als plug-in grijpt hij naast de SEPP-subsidie voor particulier aangeschafte elektrische auto’s, maar het kan zijn dat leasemaatschappijen met hem twee vliegen in één klap denken te slaan. Hij biedt de lusten van schoon rijden zonder de lasten van een beperkt bereik en tijdrovende laadstops, al kan de Golf snelladen tot 40 kW. Ik verbruikte alleen benzine omdat de importeur niet om de hoek zit, maar na ruim 500 kilometer had ik elf liter nodig om de tank weer vol te krijgen. Dat hadden er tien kunnen zijn als ik me meer had ingehouden dan ik deed toen ik ontdekte dat de eHybrid heel aardig reed. Dat is echte vooruitgang, want veel rijplezier viel aan de eerste Golf-plug-in, de GTE, niet te beleven. Nu is hij goed. Hoewel VW een zware batterij onder de achterbank propte en de brandstoftank parkeerde onder de laadvloer van de kofferruimte, die met 280 liter trouwens 100 liter kleiner uitviel dan bij de ‘gewone’ Golf, stuurt hij als een echte Golf; zo rustgevend voorspelbaar, dat je na drie minuten bent vergeten wat je rijdt. Helemaal nu de ergste gebreken van de achtste generatie Golf zijn verholpen. De achterlijke slidebars voor de stuurbediening zijn gewone knoppen geworden, waardoor je niet meer per ongeluk met uitgeschoten duim de cruisecontrol van 100 naar 120 laat schieten. De 50 Edition is een even saai als wonderbaarlijk praktisch, efficiënt vervoermiddel. Binnen is alles zwart, buiten blijft alles groen door een niet eens meer theoretische CO2-uitstoot van 7 gram per kilometer. Vind wat je vindt, maar hij kan wat.