Meer stroom uit zon en wind, weer waarschuwing over Boeing

Het cijfer om vandaag naar uit te kijken is de Amerikaanse inflatie. Dat kan Amerikanen het gevoel geven dat de prijsstijgingen nu echt aan hun einde komen of dat die toch nog even doorgaan, en dat is nogal een belangrijke factor in de presidentsverkiezingen.

Verder geeft het nieuwste inflatiecijfer de financiële markten een indicatie of er snel ruimte is voor de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de rente verder te verlagen. Vorige week werd die rente met een half procentpunt verlaagd en gaf voorzitter Jerome Powell aan dat er meer verlagingen zullen volgen.

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren licht hoger. De winst kwam vooral na stijgingen van de aandelen van techbedrijven. Dat had te maken met een hogere winst dan verwacht in het laatste kwartaal van halfgeleiderproducent Micron.

Aziatische beurzen

Op de Aziatische beurzen worden de koersstijgingen van eerder deze week voortgezet. Vooral de Chinese beurzen maken een goede week door, na de begin deze week bekendgemaakte steunmaatregelen voor de economie. De Hang Seng Index in Hongkong staat 3,7 procent hoger, de Shanghai Composite Index 2,1 procent. De Chinese beurzen zijn deze week op weg naar de grootste koersstijgingen in jaren.

Er zijn nog meer cijfers vandaag om in de gaten te houden. Het CBS komt later vandaag met het producentenvertrouwen. In Duitsland worden de werkgelegenheidscijfers over augustus gepubliceerd, met de toenemende industriële malaise zal daar met argusogen naar worden gekeken.