Schoof reageert op ‘minder Marokkanen’-uitspraak Chris Jansen (PVV): ‘no way dat een bewindspersoon in mijn kabinet zo’n uitspraak doet’

Premier Dick Schoof heeft donderdag op de VN-vergadering in New York gereageerd op een omstreden woorden van PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat). Die liet eerder doorschemeren de ‘minder Marokkanen-uitspraak’ van Geert Wilders te blijven steunen, maar Schoof tolereert dat soort teksten niet. „No way dat een bewindspersoon in mijn kabinet zo’n uitspraak doet”, zei hij donderdagavond in reactie op vragen van het AD.

In het WNL-programma Goedemorgen Nederland werd Jansen deze week gevraagd naar zijn mening over de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van zijn partijleider Geert Wilders tien jaar geleden, waarvoor Wilders later werd veroordeeld wegens groepsbelediging. Jansen zei nog steeds achter die uitspraak te staan: ,,Ik mag als persoon denken wat ik wil, ik heb er nooit afstand van genomen, tien jaar geleden niet en nu niet.”

Die opmerking kwam hem op felle kritiek vanuit de Tweede Kamer te staan. Initieel verdedigde Jansen zich door te stellen dat zijn mening als privépersoon zijn functioneren als staatssecretaris niet in de weg hoefde te staan, maar daar nam een groot aantal Kamerleden, onder wie van de coalitiepartijen VVD en NSC, en premier Schoof geen genoegen mee.

Jansen stuurde op aandringen van Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) een brief naar de Kamer, waarin hij nadrukkelijk afstand nam van zijn persoonlijke uitspraken tijdens het mediaoptreden. „Deze persoonlijke opvattingen reflecteren niet het kabinetsbeleid,” schreef de staatssecretaris. De brief is met medeweten van Schoof verzonden.

‘Geen misverstand’

,,Zulke uitspraken doe je gewoon niet, Wilders is hiervoor veroordeeld. Dit kan gewoon niet. Laat daar geen misverstand over bestaan”, zei Schoof donderdag over de kwestie tegen het AD. Volgens Schoof is het „goed dat hij het terugneemt en [zo’n uitspraak, red.] nooit meer zal uitspreken”.

Volgens Schoof is er na het WNL-interview uitvoerig gebeld met Jansen. „Er zijn nu drie Kamerbrieven over verstuurd, maar het is gewoon klaar. Ook Chris Jansen weet dat, hij zal het niet meer herhalen.” Schoof zegt Jansen „ook niet heel veel ruimte” te hebben gegeven om daarover een andere opvatting te hebben.

Het is niet de eerste keer dat Jansen zich openlijk achter de ‘minder Marokkanen’-uitspraak schaart. Dat deed hij ook al tijdens zijn hoorzitting voorafgaand aan zijn beëdiging als staatssecretaris. Dat Jansen dit standpunt deze week herhaalde vanuit zijn functie als lid van het Kabinet viel bij veel Kamerleden verkeerd.



Delen