Asielminister Faber wil dat provincies om beurten Ter Apel ontlasten bij drukte

Als het aan minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) ligt, gaan provincies om beurten asielzoekers uit Ter Apel opvangen als het daar te druk is. Dat heeft Faber gezegd tijdens haar eerste overleg met de landelijke regietafel migratie, waarin ministeries, gemeenten, provincies en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zitting nemen. Details over het plan had Faber niet, het idee moet volgens de PVV-minister nog worden uitgewerkt.

Volgens de minister is het momenteel met name de provincie Groningen die asielzoekers opvangt als het bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te druk wordt. Andere provincies zouden om beurten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het plan is opmerkelijk, omdat het kabinet de spreidingswet, waarbij asielzoekers verdeeld worden over het hele land, juist wil intrekken. Ook Faber is nog steeds uitgesproken tegen die wet van het vorige kabinet. „Je kan natuurlijk blijven spreiden, maar het probleem ligt bij de bron en dat is de instroom”, zei Faber daarover.

Irritatie

Vanwege de drukte in het aanmeldcentrum in Ter Apel willen gemeenten dat Faber de regie neemt in het regelen van opvangplekken elders. Volgens de minister heeft ze contact met andere overheden en wordt daarnaast gewerkt om de asielinstroom in te dammen. Vanwege de acute situatie in Ter Apel vragen de lokale overheden om snellere maatregelen.


Lees ook

Over onze rug wordt een asielcrisis uitgeroepen, klinkt het in Ter Apel

De drukte in de opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel zorgt voor een hoogoplopend conflict tussen het COA en de gemeente Westerwolde.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten benadrukte donderdag nog wél achter de spreidingswet te staan, en denkt dat het kabinet zich erin vergist dat de beperking van de instroom snel merkbaar zou zijn. Bij gemeenten zou daarnaast irritatie zijn ontstaan omdat het eerste gesprek met minister Faber lang op zich liet wachten, meldt persbureau ANP.

De Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma benadrukte na afloop van het overleg het belang van een ordentelijke manier van opvangen. Zij zat aan tafel namens de commissarissen van de Koning. „Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt”, aldus Klijnsma.