Donald Duck heeft een nieuwe buur: de stoere timmervrouw Eva Hamerslag

Een negenjarige lezeres van Donald Duck uit Maastricht heeft een nieuwe stripfiguur ontworpen, dat vanaf deze week in Nederlands meest gelezen stripweekblad avonturen gaat beleven als nieuwe buur van Donald Duck. Die nieuwe buur is de klussende timmervrouw Eva Hamerslag, die naast Donald en zijn neefjes komt wonen met haar computerprogrammerende zoontje Lex. Aan de andere kant woont nog altijd de ruziezoekende buurman Bertus Bolderbast.

Eva en haar zoontje zijn ontworpen door Eva uit Maastricht. „Superblij” was ze, vertelde ze woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam, toen daar bekend werd dat haar stripfiguur door de lezers van Donald Duck als winnaar gekozen was uit vijf finalisten van de actie ‘bedenk een nieuwe buur voor Donald’.

De nieuwe buren van Donald Duck: timmervrouw Eva Hamerslag en haar computerprogrammerende zoontje Lex.

„Duckstad mag wel wat moderner worden”, zei Eva desgevraagd over haar winnende ontwerp. „De vrouwen doen altijd dames-club dingen. Een stoere vrouw leek mij wel een goed idee, vandaar dat ze een timmervrouw is. En Duckstad is soms ook wel wat ouderwets. Daarom heb ik ook Lex bedacht, haar zoon, die dol is op computerprogrammeren.” De Donald Duck-redactie heeft inmiddels de eerste strip over Donalds nieuwe buren Eva en Lex bedacht – en daaruit blijkt dat ze ook een Garfield-achtige kat hebben.

Eend van kleur

Omdat Donald Duck als stripfiguur dit jaar 90 jaar bestaat, bedacht de redactie van het stripweekblad een actie waarbij lezers voor het eerst een nieuwe stripfiguur mochten bedenken, die regelmatig terugkeert in het blad. De actie is „voor ons ook een moment om te horen wat lezers verwachten in Donald Duck-strips. De respons was enorm, met 7.400 inzendingen”, zei Donald Duck-hoofdredacteur Ferdi Felderhof daar eerder over in NRC.

„Het is onze bedoeling om Duckstad diverser te maken. Niet alleen wat kleur betreft, maar ook wat verschillende personages, verschillende types betreft. Bewoners van Duckstad zijn van oudsher vaak sterke mannelijke types, dat mag wel wat moderner.” Uit de keuze voor Eva, een eend van kleur, en Lex Hamerslag als nieuwe Duckstadbewoners, blijkt dat ook de lezers van het stripblad graag wat moderne, diversere stripfiguren zien. Sinds 2016 hebben Donalds neefjes Kwik, Kwek en Kwak overigens ook een vriendje, Rik, die in een rolstoel zit.

Volgens de Donald Duck-redactie hebben 16.000 lezers gestemd op de vijf finalisten van de buur-actie en was de klussende Eva ruim favoriet. De andere door lezers ontworpen stripburen in de finale waren de roddeltante Greetje Gluur (ontworpen door de 13-jarige Piet), vlogger Lars (ontworpen door de 10-jarige Lars), barbecue-koning Ko Flamingo (van Julia, 17) en de kunstonderwijzeres Odilia Rommelkwast, ontworpen door de 48-jarige Esther. (Hun achternamen heeft de Duck-redactie niet bekend gemaakt.) Deze nieuwe stripfiguren hebben weliswaar niet gewonnen, maar zullen af en toe wel opduiken in Duck-verhalen, beloofde hoofdredacteur Felderhof bij de perspresentatie in het Rijksmuseum. Daar begint op 1 oktober de familiemaand in het museum, die in het teken van Donald Duck staat.

Lex Hamerslag met Kwik, Kwek en Kwak.