Zorgen van ambtenaren over kabinet-Schoof, maar vrijwel iedereen wil voorlopig blijven

Onzekerheid, onduidelijkheid en scepsis: over de haalbaarheid van diverse kabinetsplannen hebben veel ambtenaren hun twijfels. En drie op de tien ambtenaren verwachten met morele dilemma’s te maken te gaan krijgen tijdens hun werk onder het nieuwe kabinet. Dat zijn bevindingen in een nieuw rapport van onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van Binnenlands Bestuur, op basis van een enquête die door 1.600 ambtenaren is ingevuld. De meeste respondenten werken voor gemeenten of ministeries.

Ondanks de zorgen zijn er nog nauwelijks ambtenaren die overwegen een andere baan te zoeken: dat is slechts het geval bij ongeveer 3 procent van de medewerkers bij het Rijk, gemeenten en uitvoeringsorganisaties.

Ambtenaren moeten het algemeen belang en de burger dienen, stelt meer dan 90 procent in de enquête. Om die reden zetten ambtenaren de democratie en rechtsstaat voorop. Toch is een meerderheid van de respondenten (58 procent) het eens met de stelling dat de ambtenaar verantwoordelijkheid voelt „om de bestuurder te dienen, ongeacht diens politieke kleur”.

Activisme onder ambtenaren

Zorgen die naar voren komen in het onderzoek, gaan met name over de impact van het kabinet-Schoof op spanningen in de maatschappij, en het vertrouwen van burgers in de overheid. Ambtenaren verwachten dat kabinetsbeloftes niet waargemaakt kunnen worden. Vooralsnog zijn de meesten nog in afwachtende houding, tot duidelijk wordt wat het beleid precies voor hun werk gaat betekenen.

Ambtenaren werden ook gevraagd naar hun mening over een activistische houding van henzelf of collega’s. Dit jaar kwam die kwestie regelmatig in het nieuws, bijvoorbeeld nadat een groep kritische ambtenaren protesteerde tegen het Nederlandse kabinetsstandpunt over de Gaza-oorlog. Later hekelden ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief de Nederlandse reactie op de oorlog.

Zo’n 40 procent van de ondervraagden vindt het een goede zaak als ambtenaren zich openlijk uitspreken over maatschappelijke kwesties, en ruim een derde vindt dat ambtenaren dat juist meer zouden moeten doen. Eén op de zeven omschrijft zichzelf als activistisch.


Lees ook

Mag de ambtenaar demonstreren? ‘Ik ben niet louter een radertje in het apparaat’

Met een sit-in in Den Haag roepen rijksambtenaren op tot het uitspreken van steun voor een staakt-het-vuren in Gaza door de Nederlandse regering.

Tegenspraak

De meeste respondenten zijn van mening dat tegenspraak bieden een onmisbaar onderdeel is van hun vak. Sommigen verwachten dat het moeilijker gaat worden onder het huidige kabinet om morele twijfels uit te spreken. Hoewel maar een klein deel daarvoor vreest (10 procent) noemt Ipsos deze ontwikkeling „zorgelijk”.

Een Rijksambtenaar wordt in het Ipsos-onderzoek geciteerd: „Als het bestuur standpunten inneemt waardoor ik werk moet leveren dat tegen mijn principes ingaat, én er is geen mogelijkheid om mijn werk te doen binnen mijn principes, dan moet ik vertrekken.” Maar van vertrekkende ambtenaren lijkt vooralsnog weinig sprake te zijn.