Israëlische bommenregen op Libanon eist zeker 270 levens, burgers massaal op de vlucht

Israël heeft zijn bombardementen op stellingen van Hezbollah in Libanon maandag verder opgevoerd, nadat de Libanese strijdgroep daags tevoren op haar beurt raketten op doelen diep in Noord-Israël had afgevuurd. Bij de nieuwe Israëlische bommenregen op zo’n achthonderd verschillende doelen zijn volgens Libanese bronnen ruim 270 mensen om het leven gekomen en meer dan duizend gewond geraakt, onder wie veel vrouwen en kinderen. Daarmee was het voor Libanon de bloedigste dag van gevechten sinds de oorlog tussen Israël en Hezbollah van 2006.

Duizenden Libanezen zijn intussen noordwaarts gevlucht na waarschuwingen van het Israëlische leger dat ze hun woningen moesten verlaten. Op de wegen vanuit de zuidelijke stad Sidon richting Beiroet ontstonden lange files. Sinds 2006, toen Israël Zuid-Libanon met grondtroepen binnenviel, had er niet meer zo’n uittocht plaatsgevonden.

Ontheemd

Dit patroon doet sterk denken aan de manier waarop Israël de afgelopen maanden de burgerbevolking in de Gazastrook steeds kort voor massale bombardementen evacuatiebevelen gaf. Daardoor is inmiddels zo’n 90 procent van de Gazanen ontheemd geraakt.

Libanese ziekenhuizen hebben instructies gekregen van het ministerie van Volksgezondheid om niet-urgente operaties uit te stellen „wegens de aanhoudende Israëlische agressie in Libanon”. Zo hebben chirurgen hun handen vrij om de talrijke gewonden te kunnen behandelen. Ook zijn er op veel plaatsen in het land scholen opengesteld voor de opvang van vluchtelingen van elders in Libanon.

Op zijn beurt vuurde Hezbollah maandag weer raketten op doelen in Israël af, maar de meeste daarvan werden – zoals steeds – onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtverdediging voor ze hun doel hadden bereikt.

Intussen escaleert de strijd tussen Israël en Hezbollah zo snel verder, nadat Israël Hezbollah vorige week een aantal zware klappen had toegebracht. Beide zijden hebben bevestigd dat de oorlog tussen hen een nieuwe fase is ingegaan. Veel bewoners worden te midden al het krijgsgeweld steeds nerveuzer en vrezen het ergste. „Als Hezbollah een grote operatie uitvoert, zal Israël antwoorden en nog meer verwoesten dan dit”, aldus een ambtenaar in Beiroet tegenover persbureau Reuters. „We kunnen het niet meer verdragen.”

Dinsdag werden honderden Hezbollah-strijders gewond en in zeker twaalf gevallen ook gedood als gevolg van ontploffende semafoons. Woensdag gebeurde hetzelfde met walkietalkies en vrijdag volgde een aanval op een gebouw in de wijk Dahiyeh in Beiroet waar Hezbollah-commandanten bijeen waren om zich te beraden op de situatie. Vijftien van hen kwamen daarbij om het leven. Israël heeft overigens niet bevestigd dat het achter de ontploffende piepers en walkietalkies zit, maar niemand twijfelt er meer aan dat dit wel degelijk het geval is.

Het grootste deel van de Israëlische bommen landde maandag op Zuid-Libanon, maar ook doelen in de Bekaa-vallei en dicht bij de Syrische grens werden onder vuur genomen alsook een plaats ten noorden van Beiroet, ruim honderd kilometer van de grens met Israël.

Telefoontje

Maandagochtend kregen zo’n 80.000 Libanezen in het hele land een telefoontje of berichten van Israëlische zijde dat ze hun huizen zo snel mogelijk dienden te evacueren. Ze kregen het consigne om ten minste duizend meter van de meest nabije Hezbollahstelling weg te blijven.

Ook het ministerie van Informatie en Cultuur in Beiroet kreeg een dergelijk telefoontje. Minister Ziad Makary sprak van „intimiderende psychologische oorlogsvoering van de Israëlische vijand”. Hij liet weten dat het op het ministerie gewoon zou doorgaan, zo meldde het Nationale Nieuwsagentschap in Libanon.

„We verdiepen onze aanvallen in Libanon, de acties zullen doorgaan tot we ons doel hebben bereikt om de noordelijke bewoners (in Noord-Israël) veilig naar hun huis te laten terugkeren”, verklaarde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant in een video die vrijdag werd vrijgegeven. „Dit zijn dagen waarin het Israëlische publiek kalmte zal moeten tonen”, voegde hij er nog aan toe, doelend op het risico dat er de komende dagen ook meer raketten van Hezbollah-zijde op Israël neerkomen. Afgelopen weekeinde raakte daarbij ook een drietal Israëliërs gewond.


Lees ook

Hoe het Israëlische ‘paard van Troje’ werkte en wat het laat zien

Een man die gewond raakte nadat zijn pieper was ontploft, zit voor een ziekenhuis in Beiroet.