Top-klimaatadviseur EU: landbouwsector moet betalen voor uitstoot broeikasgassen

Als de landbouwsector geen belasting gaat betalen over zijn uitstoot van broeikasgassen, haalt de EU haar klimaatdoelstellingen waarschijnlijk niet. Dat zegt Ottmar Edenhofer, de top-klimaateconoom van de EU, maandag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Edenhofer is directeur van het European Scientific Advisory Board on Climate Change, het wetenschappelijk orgaan dat de Europese Unie adviseert over klimaatbeleid. De EU heeft in het Parijsakkoord afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn; begin dit jaar voegde de Europese Commissie daaraan het doel toe dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU in 2040 met 90 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990.


Lees ook

Minder uitstoot betekent ook: een ander landbouw- en voedselsysteem

Ontbossing in het Amazone-gebied in Brazilië (2021)

Op dit moment is de uitstoot van broeikasgassen in de EU al 31 procent lager dan in 1990. De landbouwsector is echter een achterblijver: daar daalde de uitstoot sinds 1990 slechts met 21 procent. En de afgelopen vijftien jaar bleef die uitstoot zelfs vrijwel gelijk, aldus Edenhofer in de FT, terwijl andere industrieën hun uitstoot in die tijd wél hebben teruggebracht. Ruim twee derde van de CO2-uitstoot in de landbouw is afkomstig van de veeteelt.

Geen harde eisen voor de landbouw

Het maakt dat de landbouwsector in 2040 naar verwachting de grootste bron van broeikasgassen van de hele EU zal zijn. Strengere maatregelen om uitstootreductie af te dwingen, bleven onder druk van boerenprotesten in heel Europa tot nu toe echter uit. Tegelijkertijd met de doelstelling van 90 procent minder broeikasgassen in 2040, maakte de EU in februari ook bekend af te zien van harde reductie-eisen voor de landbouwsector. Als de landbouw daarnaast ook geen belasting hoeft te betalen over zijn uitstoot, is het „bijna onmogelijk” dat de EU zijn 2040-doelstelling haalt, zegt Edenhofer.

Zijn boodschap sluit aan bij de oproep die de Deense klimaatminister Lars Aagaard in november deed voor een Europese CO2-belasting voor de landbouw. Als eerste Europese land is Denemarken van plan om een CO2-belasting voor boeren in te voeren. Vanaf 2030 betalen agrariërs daar omgerekend netto 16 euro per ton CO2-uitstoot.


Liveblog
economieblog


‘Meerderheid huiseigenaren is bereid kleiner te wonen’

De staalfabriek van Tata in Port Talbot, Wales.