Het was een tomatenzomer, maar het kan met wat weckpotten tomatensaus ook een prima tomatenwinter worden

Geen dag zonder tomaat. Dat leek het motto van de afgelopen zomer, die ik deels in Spanje doorbracht. We aten liters en liters salmorejo, een verslavend verrukkelijke koude tomatensoep uit Andalusië die uit niets meer bestaat dan gepureerde en gezeefde tomaten, geweekt brood, knoflook en olijfolie. Ik bakte een paar tomatentaarten, waaronder een klassieke quiche, een tarte tatin-type en een veganistisch geval. Om de dag kwam er wel een tomatensalade op tafel, meestal bestaand uit niets anders dan in plakken gesneden tomaat en in rodewijnazijn gemarineerde uiringen die we rijkelijk besprenkelden met olijfolie. En vaak dronk ik tussendoor ook nog wel een glas gazpacho uit een pak – toegegeven, iets minder lekker dan huisgemaakte, maar de meeste kant-en-klare gazpacho’s zijn zeer fatsoenlijk van samenstelling en smaak.

En oh ja, ik zwichtte voor een veel te trendy tomatentoepassing die ik op Instagram voorbij had zien komen. Tomaat invriezen. Burrata op bordje vlijen. Bevroren tomaat raspen boven burrata. Olijfolie erover, zoutvlokjes, eventueel wat verse basilicum en basta. Zoals gebruikelijk op sociale media deed werkelijk iedereen elkaar ongegeneerd na – zonder erbij te vermelden dat ze het bepaald niet zelf hadden bedacht – en bij de vijfentwintigste video waarin ik #frozentomato voorbij zag komen brak mijn weerstand en legde ik een rijpe tomaat in de vriezer.

Wat ik ervan vond? Wel, wat je nergens op die filmpjes ziet, is dat het raspen van een stijfbevroren tomaat best wat kracht en bovendien een vriesvaste hand vergt. Wat me ook pas tijdens het maken opviel, is hoe weinig tomaat die tomaatfluencers over hun burrata raspen. In de meeste gevallen fungeert de tomaat hooguit als subtiele smaakmaker. De verklaring daarvoor ontdekte ik eveneens al doende: wanneer je een hele bevroren tomaat wilt raspen, is driekwart van de tomatengranita – want dat is wat er feitelijk ontstaat – al gesmolten voor je uitgeraspt bent. Concluderend bleek de wereld op Instagram dus weer net iets mooier dan de echte wereld. Wat niet wegneemt dat zo’n frisse tomatengranita over een bol romige, zuivelige burrata wel erg lekker is, zéker wanneer je warme knapperige toast gebruikt om de boel van je bord te lepelen.

Maar genoeg hierover. Ik had het vorige week al beloofd: we gaan een wintervoorraad tomatensaus maken. Dit is de beste tijd van het jaar daarvoor, de tomaten zijn te geef. En wat is er bevredigender dan een paar zelfingemaakte potten saus op de plank? Dat inmaken, ofwel wecken, of steriliseren, doe ik in mijn Instant Pot, een elektrisch kooktoestel met zowel een slow cooker- als hogedrukfunctie.

Maar omdat niet iedereen zo’n Instant Pot heeft, geef ik u meerdere opties: u kunt de tomatensaus koken en wecken in een gewone pan, in een snelkookpan óf in een Instant Pot met hogedrukfunctie. En wie helemaal geen zin heeft om de saus te wecken, kan hem uiteraard ook invriezen.