Burgemeester over azc Budel: overlast moet ‘heel snel en blijvend omlaag’

Roland van Kessel, burgemeester van Cranendonck, heeft minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) dringend opgeroepen om de overlast op het azc Budel in Noord-Brabant „heel snel blijvend omlaag” te brengen. Zowel op als buiten het terrein nemen de incidenten weer toe, schrijft Van Kessel in een brief die vrijdagochtend werd gepubliceerd.

Van Kessel laat in de brief weten dat de overlast van de bewoners van het azc niet alleen veel inspanningen van lokale toezichthouders als de politie vraagt, maar ook zorgt voor „onrust” en „toenemende polarisatie” in de gemeente. „We hebben er echt genoeg van.” Cranendonck kreeg afgelopen weken opnieuw te maken met „diefstallen, vernielingen en bedreigingen”, schrijft Van Kessel. Ook op het azc-terrein zelf, tussen de dorpskernen van Budel en Maarheeze, deed zich een incident voor: in augustus raakte een bewoner gewond na een steekpartij.

Op en rond het azc Budel doen zich al jaren incidenten voor, vooral met ‘veiligelanders’. Regelmatig trok Van Kessel aan de bel bij Eric van der Burg (VVD), die als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over asiel ging. Nu geeft de burgemeester opnieuw aan dat de beschikbare instrumenten om „symptomen [mee] te bestrijden” – zoals een al eerder ingezette noodverordening – op zijn.


Lees ook

Omwonenden zien maar één oplossing: het azc in Budel moet zo snel mogelijk dicht

Budel,  asielzoekerscentrum Cranendonck. In Budel is een noodverordening afgegeven wegens overlast van asielzoekers.

Spreidingswet

Minister Faber bezocht vorige maand Budel voor een kennismaking met burgemeester Van Kessel. „Helaas heeft dit tot nu toe nog niet geleid tot een vervolgafspraak. We vragen u hieraan op korte termijn prioriteit te geven”, schrijft hij.

Om de overvolle aanmeldcentra in Budel en Ter Apel te ontlasten, voerde het vorige kabinet de spreidingswet in. Daarbij moeten andere gemeenten (ze krijgen allemaal een zogeheten fair share toebedeeld) meer opvangplekken regelen. Dat gaat moeizaam, zo bleek woensdag uit onderzoek van NRC. In Noord-Brabant was tot een maand geleden slechts 52 procent van de opgedragen opvangplekken gerealiseerd.

Kabinet-Schoof wil de spreidingswet weer afschaffen en noodwetgeving inzetten om een ‘asielcrisis’ uit te roepen. Dat stuit op veel weerstand in de Tweede Kamer, bleek tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.


Lees ook

Terwijl Ter Apel overvol is, zijn er in 40 procent van de gemeenten nog altijd geen opvangplekken

De opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel is zo vol dat er alleen kwetsbare vluchtelingen worden binnen gelaten. Een groep mannen wacht 's avonds laat buiten op een oplossing.