HRW wil onpartijdig onderzoek naar aanval op piepers: ‘Een onwettige manier van oorlogvoering’

De aanval op piepers en walkie talkies in Libanon is een „onwettige manier van oorlogvoering”. Dat zegt Lama Fakih, directeur van Human Rights Watch (HRW) in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hoofd van het kantoor in Beiroet. Een onpartijdig onderzoek naar de aanval is dringend nodig, aldus Fakih telefonisch vanuit de Libanese hoofdstad.

Lama Fakih, directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hoofd van het kantoor in Beiroet.
Foto HRW

Hoe is de situatie nu in Libanon?

„Er heerst een gevoel van paniek dat er op ieder moment weer apparaten kunnen exploderen. Mensen verkeren in onzekerheid over wat hen mogelijk nog te wachten staat. De impact van de aanval is verwoestend. Tientallen mensen werden gedood en duizenden raakten gewond. De verwondingen zijn in veel gevallen zeer ingrijpend, zoals traumatische verwondingen aan het gezicht en het verlies van zicht.”

Hoe verhoudt de aanval zich tot het internationaal recht?

„De piepers en walkie talkies waren voorzien van boobytraps en de apparaten bevonden zich in ieder geval in sommige gevallen op of rond burgers en in burgergebieden. Het gebruik van alledaagse burgerobjecten als explosieven brengt burgers in groot gevaar en is in strijd met het oorlogsrecht. Op beelden van apparaten die exploderen in openbare ruimten en bevolkte gebieden is te zien dat ze niet enkel gericht konden worden op militaire doelen. Een van de basisprincipes van het internationaal recht is dat elke strijdende partij onderscheid moet maken tussen een strijder en een burger bij het uitvoeren van aanvallen. Bij duizenden gelijktijdige explosies, als je niet precies weet waar de apparaten zich bevinden en wat de impact op de burgerbevolking is, kun je geen gepast of wettelijk onderscheid maken tussen strijders en niet-strijders. Dat is waar het hier om gaat. Het is een onwettige manier van oorlogvoering.”


Lees ook

Oorlogsmisdaad of geoorloofde sabotage-actie? Juristen zijn verdeeld over aanval op Hezbollah

VN-troepen en Libanese militairen in het zuiden van Libanon bij een plek waar communicatie-apparatuur gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht, vanwege de vrees dat er explosieven in zouden kunnen zitten.

Hoe onderzoekt Human Rights Watch in Libanon de aanval? En wat is er tot nu toe bekend over de burgerslachtoffers?

„Ons lokale team interviewt slachtoffers en omstanders en probeert te begrijpen wat de aanvalsmethode was. Er is enige tijd nodig om de volledige omvang van de schade te onderzoeken en het aantal burgerslachtoffers vast te stellen. Hezbollah heeft laten weten dat zij de piepers niet alleen onder strijders hebben verspreid, maar ook onder anderen binnen de organisatie in niet-militaire posities. Afgelopen dinsdag waren er onder de dodelijke slachtoffers in ieder geval twee kinderen en twee medici. In één geval liep een man, een burger, op straat toen iemand met een pieper een oproep ontving, en omdat hij in zijn buurt was, verloor hij zijn oog.”

Is de aanval een oorlogsmisdaad?

„Er is een onafhankelijk onderzoek nodig om tot een conclusie te komen. Israëls bondgenoten zouden daarnaast druk moeten uitoefenen dat het zich aan zijn verplichtingen volgens het internationaal humanitair recht houdt. Wij dringen er bij Libanon op aan om toe te treden tot de jurisdictie van het Internationaal Strafhof. Libanon heeft het Statuut van Rome niet geratificeerd, maar door het Strafhof rechtsmacht te geven, kunnen slachtoffers van oorlogsmisdaden in Libanon, en slachtoffers van oorlogsmisdaden die vanuit Libanon zijn begaan, naar de rechter stappen en gerechtigheid eisen.”


Lees ook

Oorlogsmisdaad of geoorloofde sabotage-actie? Juristen zijn verdeeld over aanval op Hezbollah

VN-troepen en Libanese militairen in het zuiden van Libanon bij een plek waar communicatie-apparatuur gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht, vanwege de vrees dat er explosieven in zouden kunnen zitten.