Economieblog 18 september

Goedemorgen! Een nieuwe dag, een nieuw blog. Verrassend nieuws vannacht: de Amerikaanse overheid stelt de gevoelige beslissing over overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel uit tot na de presidentsverkiezing van 5 november, schreef de Financial Times. Het Witte huis vindt het „van levensbelang” dat het bedrijf in Amerikaanse handen blijft, onder meer voor de nationale veiligheid. Het uitstel geeft de twee staalproducenten extra tijd om het Witte Huis te overtuigen. We houden het in de gaten.

Wat ons verder opviel in andere media:

  • Het Britse oliebedrijf BP is van plan zijn Amerikaanse windparken te verkopen, omdat ze niet genoeg geld op leveren, schrijft Trouw.
  • Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp,  gaat Instagram-gebruikers jonger dan 18 jaar speciale ’tieneraccounts’ geven, schreef The Guardian gisteravond. Dat biedt ouders meer controle over de instellingen van de accounts en beschermt tieners tegen gevoelige content.
  • We schreven gister al in dit blog dat Tupperware Brands, fabrikant van kunststofboxen voor voedsel, misschien faillissement zou aanvragen. Dat is nu inderdaad gebeurd, meldde persbureau ANP vanochtend.
  • De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en het Britse British Airways verkopen voorlopig geen vliegtickets naar Israël, aldus persbureaus. KLM besloot daar al eerder toe, het vliegt tot 26 oktober niet meer naar Tel Aviv.
  • Toezichthouder ACM wil meer duidelijkheid over wat een ‘redelijke terugleververgoeding’ is voor eigenaren van zonnepanelen in het wetsvoorstel voor afschaffing van de salderingsregeling.

Fabriek van US Steel in Braddock, Pennsylvania.
Foto Gene J. Puskar/AP