Intel knipt chipfabrieken los en vertraagt Europese uitbreiding

Om de financiële malaise bij Intel te keren, wijzigt deze Amerikaanse chipfabrikant Intel zijn koers: het bedrijf verzelfstandigt zijn verlieslijdende fabrieken. Om kosten te besparen, wordt de bouw van Intels nieuwe Europese chipfabrieken minstens twee jaar vertraagd.

In een memo aan medewerkers legde topman Pat Gelsinger maandag uit dat Intel op zoek gaat naar onafhankelijke financiers voor de zogeheten foundry-tak. Een foundry is een chipfabriek waar ook andere bedrijven hun ontwerpen kunnen laten produceren. Intel heeft die extra klanten nodig om schaalgrootte te behouden, anders zakt het bedrijf verder weg.

Intel (omzet 54 miljard dollar) zit in zwaar weer. Het bedrijf lijdt verlies en loopt in technologisch opzicht achter. In de afgelopen decennia is de chipmaker, bekend van zijn halfgeleiders voor pc’s en datacenters, ingehaald door Aziatische concurrenten. Die sprongen in op de mobiele revolutie en de AI-chips, terwijl Intel toekeek.

Nu is TSMC uit Taiwan de grootste chipfabrikant ter wereld. De TSMC-formule – een gespecialiseerde fabriek of foundry die louter chipontwerpen van andere firma’s vervaardigt – blijkt succesvol. Onder meer Apple, Nvidia maar ook Europese chipbedrijven als NXP maken gebruik van de TSMC-fabrieken. Zelfs Intel laat zijn meest complexe chips in Taiwan maken.


Lees ook

Eigenlijk wilde chipgigant TSMC ‘nee’ zeggen tegen een nieuwe fabriek in Europa

V.l.n.r.: Michael Kretschmer, minister-president van de Duitse deelstaat Saksen, president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, C.C. Wei, topman van TSMC en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Een moderne chipfabriek kost 15 tot 20 miljard euro. De investeringen in chipmachines lopen zo hard op dat die alleen zijn terug te verdienen bij zeer grootschalige fabricage. De meeste techbedrijven kiezen er daarom voor de productie uit te besteden.

Onafhankelijk

Intel probeert ook een onafhankelijke fabriek op te bouwen, om schaalgrootte te houden. Maar de investering van tientallen miljarden dollars heeft het verlies in de foundry-tak nog niet gekeerd. Klanten vertrouwen er niet op dat Intel zijn ambitie kan waarmaken om de meest geavanceerde chips weer op grote schaal te leveren.

Het zit Intel op meer manieren tegen. Door economische onzekerheid blijft de chipindustrie langer in een dip hangen dan verwacht. Daarnaast ondervindt Intel sinds kort concurrentie van Qualcomm, dat nu ook chips maakt voor Windows-notebooks.

Een opgesplitst Intel heeft als voordeel dat de foundry-tak daadwerkelijk onafhankelijk kan opereren en niet langer op de cijfers drukt. Volgens Reuters zou Qualcomm geïnteresseerd zijn in overname van delen van Intels chipontwerp-tak.

Trump en Taiwan

Intel heeft één voordeel: het heeft de geopolitieke wind mee. Het is de enige overgebleven westerse partij die nog geavanceerde chips kan leveren aan Amerikaanse bedrijven als Apple, Nvidia, Qualcomm en AMD. Die leunen nu volledig op TSMC.

Een van de terugkerende thema’s van presidentskandidaat Donald Trump is dat Taiwan zijn overwicht op de chipmarkt van Amerika ‘gestolen’ zou hebben. Om Intel overeind te houden, zou de Amerikaanse overheid kunnen overwegen fabrikanten te stimuleren of zelfs te verplichten bij Intel af te nemen. Dat zou de vrijemarktwerking in de chipindustrie nog meer verstoren, maar het past bij de Amerikaanse strategie om een meer zelfstandige productieketen voor halfgeleiders te creëren.

Vertraging in Europa

Om kosten te besparen, stelt Intel de geplande fabriek in het Duitse Maagdenburg twee jaar uit. Die uitbreiding zou 30 miljard euro kosten, waarvan de Europese Unie op basis van de EU Chips Act 10 miljard euro subsidieert. De Duitse bondskanselier Scholz laat in een reactie aan Reuters weten dat Intel er vast van overtuigd blijft dat het de fabriek zal realiseren. Ook een geplande fabriek in Polen loopt twee jaar vertraging op.

De Amerikaanse uitbreiding van Intel, in Arizona en Ohio, gaat voorlopig wel door. In de Verenigde Staten krijgt Intel bovendien steun door een overheidsopdracht van 3,5 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Defensie.


Lees ook

Hoe Duitsland de leemte van de Europese chipsector vult, op een fundament van de DDR

Hoe Duitsland de leemte van de Europese chipsector vult, op een fundament van de DDR