Toeschouwers staan klaar langs de route van Glazen Koets

Toeschouwers verzamelen zich al sinds vanochtend vroeg langs de route van de Glazen Koets, die om 13.00 uur vertrekt vanaf Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg.

IJscoman Moes, zoon en opvolger van de iconische ijsverkoper van het Binnenhof, vindt het dit jaar rustiger dan in voorgaande jaren. Ook ziet hij „meer beveiliging” en politie dan vroeger. Volgens hem komt dat doordat er meer demonstraties zijn. „Bij Beatrix gebeurde dat niet.”

Medewerkers van plantaardig vleesbedrijf de Vegetarische Slager delen vegetarische burgers uit aan toeschouwers langs de route. „Burgers voor burgers” staat er op een shirt. „Met een minder groen kabinet nemen we het heft maar in eigen handen, zegt Valerie Vos van de Vegetarische Slager. Ze wil dat dat het kabinet de productie van plantaardig voedsel stimuleert. Volgens Vos vinden de burgers gretig aftrek. „Mensen vinden het verrassend lekker.”

Anneke Smallenbroek (80) woont in Voorburg en is met twee vriendinnen uit Groningen bij de optocht komen kijken. Het trio had eigenlijk plek op de publiekstribune, maar omdat een lid van het gezelschap wat slecht ter been is, zitten ze nu op een afstandje. Dat drukt de pret niet. „Dit is toch geweldig”, zegt Smallenbroek. Later vandaag bekijkt ze toespraak van de Koning en de kabinetsplannen. Soms is het ermee eens, zegt ze, en soms niet. De symboliek van Prinsjesdag vindt ze prachtig, wel is het „jammer” dat er zo veel beveiliging bij moet zijn.


Liveblog
Miljoenennota


Voorzitter Eerste Kamer opent vergadering in Koninklijke Schouwburg, koets vertrokken vanaf Paleis Noordeinde