Advocaat krijgt celstraf: liet cliënt meeluisteren met politieverhoor van criminele compagnon

De 46-jarige advocaat Ralph T. uit Rotterdam is dinsdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij een verdachte van grootschalige drugshandel kennis liet nemen van vertrouwelijke politie-informatie. De raadsman heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan het schenden van zijn beroepsgeheim.

De rechters achten bewezen dat de strafpleiter in 2020 cliënt H., volgens het Openbaar Ministerie iemand die bekend is wegens drugsdelicten „uit het hogere segment”, stiekem heeft laten meeluisteren met het politieverhoor van een criminele compagnon T., die eveneens cliënt was van Ralph T. Het verhoor kon de advocaat tijdens de coronaperiode telefonisch volgen op kantoor. Cliënt T., inmiddels tot zes jaar cel veroordeeld voor drugshandel, zat op dat moment vast in volledige beperking en mocht geen contact hebben met de buitenwereld.

De straf is aanzienlijk hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat om twee maanden voorwaardelijke celstraf en tweehonderd uur taakstraf vroeg. „De rechtbank gaat daar niet in mee. Het gaat om ernstige feiten en verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen.”

Handlanger

De rechtbank wijst erop dat een advocaat „een bijzondere positie bij de toepassing van het recht” heeft. „Deze advocaat heeft die bijzondere positie misbruikt. Hij heeft zijn integriteit te grabbel gegooid en het vertrouwen van rechters, officieren van justitie en de politie beschaamd. Ook heeft hij de kernwaarden van de advocatuur in het hart geraakt én de georganiseerde drugscriminaliteit gefaciliteerd.”

Tijdens het verhoor van T. stuurde handlanger H. volgens de politie „synchroon en chronologisch” versluierde PGP-berichten naar andere leden van de drugsorganisatie. Hij berichtte wie de politie als medeverdachten „op de korrel hadden”, waar die dag huiszoekingen waren verricht en wat in beslag was genomen, zoals drugs, pillen en veel contant geld. „OMG”, antwoordde de ontvanger.

Hij heeft zijn integriteit te grabbel gegooid en het vertrouwen van rechters, officieren van justitie en de politie beschaamd

De rechtbank
in Breda

De advocaat liep tegen de lamp toen in een drugsonderzoek de PGP-berichten werden ontcijferd. Uit de berichten bleek dat de verdachten zeer te spreken waren over de bijstand van hun advocaat. „T. (de verdachte raadsman) is kk lauw”, appte cliënt H. Dat betekent volgens het OM: „heel vet”, in straattaal. „Die positieve recensie begrijp ik wel, omdat het past bij het in dit geval gezamenlijk lak hebben aan wettelijke voorschriften”, zei officier van justitie Wouter Bos op de zitting.

Voor de dienstverlening werd de advocaat contant betaald. Medeverdachte H. appte aan iemand met de codenaam Broodje Kaas: „Heb hem 500 gegeven.”

Sancties

Twee weken geleden zei de verdachte advocaat dat hij geen uitleg kon geven over de verdenkingen, omdat hij gebonden is aan de geheimhoudingsregels over de omgang met cliënten. Hij zei ook geen betaling te hebben ontvangen.

De veroordeelde advocaat krijgt mogelijk ook tuchtrechtelijke sancties. De Orde van Advocaten beraadt zich daar over.


Lees ook

‘Waar zijn al die foute advocaten dan?’

Als advocaat had Youssef T. toegang tot de Extra Beveiligde Inrichting waar zijn neef Ridouan Taghi gedetineerd is. Youssef T. werd vorige week in de EBI opgepakt.